Маршрут „Таралеж в гащите“ и други маршрути край с. Аспарухово, общ. Дългопол

Маршрут „Таралеж в гащите“ и други маршрути край с. Аспарухово, общ. Дългопол

Скалния масив “Манастира” се намира на около 3 км. западно от с. Аспарухово, общ. Дългопол в местността Манастир баир. Той се извисява на около 380 метра надморска височина.

Едно красиво и уютно място, предлагащо възможност за реализиране на незабравими приключения сред природата. В близост до обекта има останки от средновековен манастир, откъдето идва и името му.

/ Гледка от скалната игла към обект за катерене “Манастира”/

В местностите около село Аспарухово може да  видите – Средновековна църква – манастир “Св. Атанас” /12-14 в./ – останки от средновековен манастир край с. Аспарухово; Антична и средновековна крепост Овчага – с. Аспарухово, местност Града; Късноантична крепост Калето – с. Аспарухово, местност Манастир баир; Късноантична крепост – с. Аспарухово, местност Кръстота.

В скалния масив „Манастира“ има няколко малки пещери и една по-голяма. За щастие на любителите на катеренето и скалния туризъм е направена Схема на пътеки, пътища и възлови точки в местността, публикувана в публичното пространство от Г. Антонов

На юг от масива има пътека (P4), която стига до “Чудните скали” и преминава покрай скална игла, подходяща за катерене и друга по-голяма пещера, входът на която се намира на самата пътека. В подножието на скалите се намира яз. Цонево. В рaйона се намира и скалният феномен “Чудните скали”, към който има ясна видимост от маршрутите за катерене, както и обектът за катерене “Чудните скали”.

/По маршрут “Таралеж в гащите“/

За Маршрут „Таралеж в гащите“ (17 метра) са регистрирани официално 2 катерения с  лепени клинове през 2012г. на  Вълчев и Антонов. Инвентара е 10 примки, 1-2 дълги примки в началото на надвеса.

А това е „Нощна смяна“ – 18м., 10 примки.

Най – високия катерачен маршрут е Гуано – 25 метра. Необходими са, според специалистите, които са го преодоляли 16 примки.

Маршрути Viper и КаМъка

За любителите на планинското колоездене, местността предлага разнообразие от планински пътища със спускания и изкачвания, които продължават и от южната страна на язовира, където има и места, подходящи за каньонинг.

Как да стигнете:

В село Аспарухово има ЖП гара, т.е. добрият стар влак е вариант за достигане до целта.

От главния път от Провадия за Айтос, който води към Айтоския проход, на около 500 м. преди разклона за с. Аспарухово, вдясно се отделя тесен асфалтов път (A1), по който се продължава около 1,5 км. Стига се до един каптаж, след който асфалтът свършва и се продължава по черен път (R1) още около 1,5 км. В един момент, черният път прави рязко изкачване за около 20-ина метра, след което се разклонява на две. Тръгва се по десния ръкав и след около 200 м. се стига до голяма поляна с чешма (чешма 1) и беседка. Поляната се намира в подножието на скалите (Шекерски дол). Оттам до скалния масив се стига по пътеки през гората за около 30 минути.

/Гледка от скална игла към обект за катерене “Манастира”/

Климат

Скалите са с южно изложение и са подходящи за катерене през пролетта и есента, както и през слънчевите зимни дни. Мястото е много уютно и рядко духа вятър.

Геология

Скалата е варовик, здрава и сравнително монолитна. Скалният релеф е много разнообразен, съставен от плочи, цепнатини, надвеси, винкели, дюлфери, но най-вече плочи.

Катерене

Екипираните маршрути за спортно катерене са с разнообразен релеф, но основно плочи и леки надвеси. По-трудните маршрути изискват добра техника за преминаване.

Работа по разработване на скалния масив като обект за катерене е започната през 2010 г. от членове на СК “Чудните скали” – Варна, от който клуб сме черпили информация за настоящата публикация. През следващите няколко години, интересът към обекта и местността като цяло се засилва. През 2011, 2013 и 2013 г. със средства на Българската федерация по катерене и алпинизъм са екипирани над 20 маршрута за катерене. Все повече хора разбират за него и посещенията се увеличават. Голям е потенциала за развитие на спорта в местността не само катеренето, но и спелеологията, планинското колоездене, излетите с преходи сред природата, както и на водните спортове. За улесняване на достъпа към скалите е прокарана пътека (P1) от местни ентусиасти и членове на варненски клубове и туристически дружества.

Подобни новини

Вашият коментар