Предвижда се обновяване на сгради на кметства и читалища на територията на община Аксаково

Предвижда се обновяване на сгради на кметства и читалища на територията на община Аксаково

През тази година се очаква да бъдат заложени допълнително средства за обновяване на кметства и читалища в населени места на територията на община Аксаково. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна кметът Атанас Стоилов. По думите му като цяло социалната сфера и образованието, ще са сред приоритетите на екипа му и през новия мандат. Ще продължи и работата по привличане на допълнителни средства в общината с европейски проекти, които могат да се финансират от отделните министерства.

По думите на Атанас Стоилов, през следващите години предстои обновяването на кметството и читалището в село Доброглед, нова сграда за кметство в село Долище и основен ремонт в сградата на читалището в село Яребична. „Това са проекти, които сме спечелили в Местната инициативна група, съвместно с Девня. По проект на Местната инициативна рибарска група, в която общината участва заедно представителите на местната власт на село Аспарухово и Община Белослав, очакванията са в село Кичево да бъде извършен основен ремонт на сградата и да бъде изграден информационен център. Към същата програма и в село Генерал Кантарджиево ще бъде извършен основен ремонт на сградата на кметството и на читалището. Ще бъде създаден и музей на аквакултурите и рибите.

Според Атанас Стоилов предстои и ремонт на кметството в село Орешак, в читалището в селата Крумово, Осеново и Ботево. По думите му, в по-малките населени места, други общински сгради, също ще бъдат обхванати.

„Като приоритет на първо място за нас са училищата и детските градини като поддръжка. Ние бяхме една от първите общини, които направиха пълно саниране. В момента всички училища и детски градини на територията на община Аксаково са напълно ремонтирани“, добави още кметът на Аксаково.

По думите му, двете детски градини и Средното училище, което е в град Аксаково, са газифицирани, което вече води до значителни икономии. Предстои е поставяне на соларни батерии на сградите на някои от детските градини по селата. Реализират се няколко проекта за подобряване на котелните уредби за подобряване на енергийната ефективност в град Игнатиево и в село Кичево. „Така че се надявам в бъдеще, още по-добре да бъдат осигурени по двоен вариант училищата и детските градини. На този етап мисля, че сме добре подготвени. Тук смея да благодаря и на директорите на училищата и детските градини, тъй като те като второстепенни разпоредители, приоритетно са се подготвили за зимата и на този етап нямаме някакви затруднения“, обобщи кметът на Аксаково.

Диана СТОЕВА, Агенция Фокус

Подобни новини

1 Comment

  1. Димитрова
    25.01.2020 at 9:45 Отговори

    Към община Аксаково принадлежат 23 села. Разгледайте отчетите за разходваните средства и ще забележете, че с. Куманово почти не фигурира в тях за последните 10 години. Инфраструктурата, електрозахранването, водоподаването, са на ниво от миналия век (канализация липсва). Инвестициите не се разпределят равномерно, някой населени места биват игнорирани с години, обществените поръчки се “раздават” на подчинени на кмета фирми и не се търси отговорност за извършената дейност, която в повечето случаи не е извършена качествено. Обърнете внимание на избирателното разпределяне на еврофондовете, корупцията, едноличното управление и незачитането на исканията на живущите в с. Куманово.

Вашият коментар