Броят на заразените с коронавирус в Китай надвишава 2 хиляди души

Броят на заразените с коронавирус в Китай надвишава 2 хиляди души

Броят на потвърдените в Китай случаи на пневмония, причинена от новия вид коронавирус, достигна 2002 души, предава ТАСС. Според информация на комисиите по хигиена и здравеопазване в страната броят на смъртните случаи е 56 души.

Почти 2,7 хил. души се предполага, че са заразени с коронавирус, но диагнозата им все още не е потвърдена. Повече от половината случаи на заразяване (1052 случая) са в провинция Хубей, която е първоначалното място на разпространение на заболяването. След нея следват провинциите Джъдзян (104), Гуандун (98) и Хънан (83). Случаите на заразяване с новия тип коронавирус са регистрирани във всички части на страна, включително в Пекин (51) и Шанхай (40).

Огнището на коронавируса, също познат като Ухански коронавирус, Китайска пневмония или Уханска пневмония се разразява в средата на декември 2019 г.в Ухан, централен Китай след като група работници от Уханския пазар за морска храна са диагностицирани с пневмония без видима причина. Впоследствие Китайски учени успяват да изолират нов коронавирус наречен 2019-nCoV, който е поне 70% подобен в своята ДНК секвенция на SARS-CoV.

Съобщението за първите случаи на заразени е на 31 декември 2019 г., като първите симптоми се появяват 3 седмици по-рано на 8 декември 2019. Пазарът е затворен на 1 януари 2020 г, а заразените са поставени под карантина. Над 700 души, включително над 400 здравни работници, които за били в контакт със заразените, впоследствие са поставени под наблюдение. След разработването на специален тест за диагностика чрез полимеразна верижна реакция за откриване на инфекцията, наличието на вируса е потвърдено при 41 жители на Ухан. По-късно е потвърдено, че 2 от случаите са засегнали семейства, едно от които не е посещавало пазара. На 9 януари 2020 г. е регистриран първият смъртен случай на 61-годишен мъж. На 16 януари 2020 г. китайските власти обявяват смъртта на друг 69-годишен мъж в Ухан.

Заради малкото количество доказателства, че вирусът се предава от човек на човек, Световната Здравна Организация предупрежди за възможността от по-широко разпространение на заболяването. Също така са налични и опасения за по-нататъшно разпространяване по времето около Китайската Нова година. На 20 януари, Китай съобщави за голямо нарастване в случаите с почти 140 нови пациенти, включително двама души от Пекин и един от Шънджън.

Потвърдените случаи извън Китай включват Тайланд,  Япония,  Южна Корея и Австралия.

Симптоми

Симптомите включват треска в 90% от случаите, умора и суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20%. 15% от случаите включват респираторен дистрес. Рентгенови снимки показват признаци и при двата бели дроба. Състоянието на пациентите по време на постъпването е стабилно в повечето случаи. Кръвни тестове показват занижени нива на белите кръвни телца (левкопения, лимфоцитопения).

Превенция

Към момента не е налично ефективно лечение или ваксина за коронавируса 2019-nCoV, въпреки че течат опити да бъдат създадени такива. За да се предотврати инфекция, Световната Здравна Организация препоръчва „често миене на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане… както и избягване на пряк контакт с човек, който проявява симптомите на респираторно заболяване“. Въпреки, че няма специфично лечение за човешки коронавирус, американският Център за контрол и превенция на заболяваниятапрепоръчва на заразените да приемат лекарства за обикновена настинка, да пият течности и да почиват за да облекчат симптомите. Някои страни изискват от гражданите си да съобщят на личния си лекар при сипмтоми, подобни на настинка, особено ако са посещавали Китай.

Ситуацията в Ухан е наблюдавана и заради предстоящия трети кръг от олимпийската квалификация на Азиатска футболна конфедерация за жени. На 22 януари, конфедерацията обявява, че ще премести мачовете, които са били насрочени за провеждане в Ухан.

Местните власти в различни краища на страната обявяват затварянето на училищата и отлагат налачото на новия учебен срок, който обикновено започва в късния февруари или ранния март. Всички учебни заведения от детски градини до университети в цялата Хубейска провинция ще удължат срока на зимната си ваканция, а началото на новия срок ще бъде обявено в бъдещо съобщение. Китайското министерство на образованието също така изисква от всички училища да прекратят провеждането на публични събития и да отложат всички важни изпити. Някои университети отворени за общественоста също отказват да приемат посетители. Хунанските власти, а по-късно и тези в Шанхай и Шънджън забраняват частните уроци и призовават училищата да съобщават за ученици, които са били в Ухан или Хубей по време на зимната ваканция. Полуавтономните региони, Хонг Конг и Макао също обявяват промени в учебните си програми.

Градове под карантина

В Ухан е поставена карантина върху влизането и напускането на града от 23 януари 2020. Полетите и влаковите пътувания, автобусите и метрото са спрени до по-нататъшно съобщение. Целта на тези практики е да спре разпространението на вируса извън Ухан и да подсигури здравето и безопасноста на хората, според китайската новинарска агенция, Синхуа. Големите събирания и туристическите групи също са прекратени. Множество логистични проблеми произтичат вследствие на карантината, включително повишаване на цените на хранителните стоки и трудно достигане до болниците от медицинския персонал. В Ухан, пътищата остават отворени, но полицията проверява всички пристигащи превозни средства.

На 23 януари, китайското правителство обявява затваряне на Чиби Сити, ефективно от 24 януари, предшествано от градовете в градската префектура Хуангганг, Ежоу и Ухан.

Съобщава се, че местните власти в Ухан са поискали държавно предприятие да бъде реконструирано и превърнато в център за вирусна терапия с темпо, подобно на това при разразяването на вируса от 2003 г.

Тъй като Ухан е затворен, местните жители се запасяват с продукти от първа необходимост. Съобщени са много случаи на големи опашки пред супермаркети, аптеки и бензиностанции – жителите се трупат пред бензиностанциите заради фалшиви слухове, че запасите от гориво са на изчерпване. След въвеждането на карантината, цените на продуктите в Ухан се повишават значително.

Поне три града са „заключени“ от китайските власти с общо население от над 18 милиона.

Епидемолог и екипи от медицински специалисти, които провеждат еднодневна инспекция в Ухан съобщават, че Уханската епидемия е поне 10 пъти по-голяма от тази на тежкия остър респираторен синдром, призовавайки хората да се отдалечат от Ухан, колкото се може по-скоро.

Някои постове в Уейбо показват, че болниците в Ухан вече са препълнени с хиляди хора с треска и се изказват силно критично към достоверноста на цифрите, обявени от китайското правителство въпреки, че подобни постове вече са изтрити поради неизвестни причини.

Варна утре

Подобни новини

Вашият коментар