Борисов на годишната среща на правителството с бизнеса: Искаме сивият сектор да излезе на светло!

Борисов на годишната среща на правителството с бизнеса: Искаме сивият сектор да излезе на светло!

Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд”, коментира Борисов

Искаме сивият сектор да излезе на светло. Целта на тази наредба /H-18/ е такава. Ако считаме, че това не е по-добро. Така е било десетилетия и ще продължи да бъде. Зависи от нас, каза премиерът Бойко Борисов на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София.

Според него, когато държавата тръгне да не изпълнява своите функции, изведнъж става проблем.

В 14-тата годишна среща на правителството с бизнеса участват, освен премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, както и управителят на БНБ Димитър Радев.

Защо Гърция, Турция имаха по-добър туристически сезон миналата година? Защото имат по-добри готвачи, по-добри сервитьори. Искате да няма наредба Н-18, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате на черно доматите и краставиците? Добре, ще оттегля наредбата, но утре ще напишете, че не държавата не си изпълнява функциите. Искаме в ресторантите да се дават бележки. Искаме търговците публично да говорят кое им пречи. Че хващаме оборотите по този начин и вече не сме с малкия и среден бизнес? Гърците си плащат за магистралите, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме – без пари ни е хубаво. В Сърбия можем да си платим, в Гърция, в Македония, но тук не може – държавата ни е длъжна. Въпрос на избор – в единия случай се отчита голям сив сектор, в другия случай налагаме правила и да може да имаме повече пари за пенсии, а в същото време получавам въпрос, че изоставяме малкия бизнес, заяви министър-председателят.

Министър-председателят изтъкна, че навсякъде в Европа се предоставят касови бележки, докато в България се крият оборотите. В същото време се иска да се развива инфраструктурата, дори държавата да плати самолетните билети на туристите и чартърите. Затова Борисов настоява тези, които не искат наредбата да влезе в сила, да кажат публично какво им пречи.

“Че хващаме оборотите по този начин, означава, че не сме с малкия и среден бизнес”, добави Борисов. Той даде за пример, че Гърция е наложила още една такса на магистралата до Солун. Въпреки това всички българи си плащат, докато в България още не може да се въведе ТОЛ системата.

“Сиреч, тука трябва да е без пари. В Сърбия може да си платим, в Гърция може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжна”, заяви Борисов. В единия случай се отчита голям дял на сивия сектор, докато в другия се налагат правила. Според него правилата не се харесват, защото по този начин онлайн ще се осветли оборотът. При проверките на данъчните се оказва, че едни сървъри са в Макао, други в Шанхай.

“Ето това искаме да хванем, за да може да има повече пари за пенсии, за доходи и всичко останало”, изтъкна премиерът Борисов.

Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд. Отношението към водата? Кой пести вода в България като ресурс, който имаме? По селата чешмите текат, за да не замръзват, коментира Борисов.

За чакалнята на Еврозоната има един голям въпрос – в едно семейство трябва и двамата да знаят какви са доходите и каво се харчи. Ако искате да сте в сърцето на Европа, направете така, че вашите финанси да са сигурни. Затова в края на април да влезем в чакалнята. Това означава, че повече няма да падат банки и че ще участваме във вземането на решения. Няма да се повишават цените – ще влизаме с този курс, който е днес, подчерта Борисов.

Той коментира и ситуацията с китайския коронавирус. Много бързо може да възникне катаклизъм и виждате какви тежки здравни и икономически последствия може да има това. Възложил съм на външно министерство да си приберем студентите, за да не стане нещо лошо. Ще пратим самолет да ги приберем, колкото и да струва, съобщи министър-председателят.

Подобни новини

Вашият коментар