Иван Гешев: Давността е проблем на политиците, ако трябва, да променят Конституцията!

Иван Гешев: Давността е проблем на политиците, ако трябва, да променят Конституцията!

Поехме ангажимент, ако трябва перманентно да се проверява какво се гори в ТЕЦ-овете”, информира главният прокурор и при констатиране на нарушения да се образуват досъдебни производства.

Давността е проблем на политициите, ако трябва, да променят Конституцията!

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в коментар за приватизационните сделки на прехода, на които вече е изтекла давността.

“Вчера чух, че искането за инвентаризация на приватизацията е прието добре от политиците, но това не е важно за мен. Те трябва да променят Конституцията и да дадат възможност на Прокуратурата да си свърши работата и да се накажат тези, които откраднаха активите на българските граждани”, подчерта Гешев.

“Всички български граждани са уверени, че голяма част от българския капитал е с криминален произход, с генезис, смързан с трансформация на държавен в частен бизнес. Проверката на приватизацията е с претенция да бъде комплексна и да бъде извършена и с Министерството на икономиката, МВР, Сметната палата, където са правени интересни одити, които ще са много показателни”, заяви Гешев.

И подчерта: “Целите са две – ако бъдат констатирани данни за престърления, за които не е изтекла давност, да бъдат извършени наказателни производства. Втората цел, не можем да го направим на мига, тъй като сделките са над 10 000, но можем да инфорираме гражданите – да им покажем истината за това, което се случи през последните 30 години. Ще се види каква е съдбата на едно предприятие – как и за колко е купено, нарязано ли е на скрап, къде са банковите гаранции, осигурени ли са работните места”.

Иван Гешев настоява политиците също да дадат своя принос за осветляването на тъмните страни на Прехода. “Вчера чух, че има всеобща подкрепа от политическите сили. За мен това не означава нищо. За мен е важно политиците да променят законодателството, ако трябва Конституцията, така, че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани. Тези актниви или бяха обезкостени, или нарязани за скрап, или купени за смешни пари от други хора. Тези активи, доколкото вече съществуват, са в ръце, които са ги придобили по криминален начин. Вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата. Но имам съмнение, че процентът за това ще е незначителен”, посочи Гешев.

Главният прокурор отново подчерта: “Божков е най-богатият и най-опасният български гражданин. Моята цел е той да върне обратно тук. Много хора има опасност да избягат, но не мога да кажа за г-н Ковачки, не го познавам, заяви той на въпрос дали има опасност Христо Ковачки да избяга.

Всеки ден ще има акция за битовата престъпност и в края на годината резултатът ще е съществен, зарече се Обвинител № 1.

Главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов пристигнаха в община Бобов дол.

Със закъснение дойде и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Припомняме ви, че рано тази сутрин стана ясно, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е възложила на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката трябва да покаже дали са спазени изискванията за наличие на пречиствателни филтри и дали централите замърсяват въздуха.

След едночасова среща с представителите на местната власт Гешев заяви пред журналисти: “Поехме ангажимент, ако трябва перманентно да се проверява какво се гори в ТЕЦ-овете”. Главният прокурор информира, че при констатиране на нарушения, ще се образуват досъдебни производства.

Министър Димитров пое ангажимент да се извърши цялостна проверка на ТЕЦ-овете и да се гарантира чистотата на въздуха, информира Иван Гешев.

Има сериозни оплаквания, че с тежка техника се изнасят въглища и затова МВР, министър Младенов и ДАИ ще проверяват всички камиони, каза още главният прокурор.

Относно приватизацията, Гешев заяви, че никой не може да забрани на някой даден бизнес, но трябва да се спазва българското законодателство. “Както казах – ще си продадеш яхта, Майбах или друга вила и ще си сложиш пречистватели на ТЕЦ-а”, каза той и поясни, че нито един богат български гражданин не се гони.

Подобни новини

Вашият коментар