Окончателно! МОН ще изработи Национална карта на висшето образование, а МС ще може да я променя

Окончателно! МОН ще изработи Национална карта на висшето образование, а МС ще може да я променя

Милена Дамянова: Роене на висши училища с тази карта няма да има, защото откриване на нови ще става само с решение на НС

Парламентът прие на второ четене промени в текстовете на Закона за висшето образование, които предвиждат Министерство на образованието и науката /МОН/ да изработи Национална карта на висшето образование, а документът да се променя с решение на Министерския съвет.

Социалистът Валери Жаблянов изрази скептицизъм как ще бъде изработена Националната карта.

„Г-н министър, Вие няма да направите тази карта, не защото не искате, а защото няма как да стане. Този тип на регулация, ако имаме пред нас прогресивния опит на Министерство на здравеопазването, не виждам защо виждате, че МОН може да я изработи. Какъв ще е статусът ѝ и кой ще я приложи?“, попита Жаблянов.

В отговор просветният министър Красимир Вълчев посочи, че през последните години е било допуснато „избуяване на висшето образование, като в район Северен и Централен на страната има 4-ри ВУЗ-а, докато в Пловдив има 5 висши училища.

„Тази карта няма да върне профилната структура към държавно планиране, а тя ще е рамка да не се откриват нови ВУЗ, сигнал да не го правим. По 90% от професионални направления системата е достигнала предел. Има 10% в т.ч. и в здравеопазване, информационни технологии, в които могат да се откриват висши учебни заведения, да се откриват изнесени форми на обучение като факултети и т.н.“, изтъкна министър Вълчев.

Народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова разясни, че до една година МОН ще направи анализ и ще представи обективна картина на висшите училища у нас. Тази Национална карта ще се съгласува с бизнеса като за първи път, според нея, се наблюдава общо становище на работодатели и синдикати по въпроса. Именно по предложение на синдикатите и академичната общност тази карта ще се приема от МС, за да се защити от лобистки интереси за развитие на висшето образование в някои населени места, увери Милена Дамянова.

„Знаем, че пазарът на труда изпитва недостиг от високо образовани кадри. За стабилност на академичната общност този текст е гласуван единодушно „за“ с 16 гласа в комисия. Роене на висши училища с тази карта няма да има, защото откриване на нови ще става само с решение на НС“, увери колегите си в пленарна зала председателят на парламентарната комисия по образованието и науката.

На обвиненията на червения депутат Валери Жаблянов, че се върви към поредната свръхцентрализация в образованието, Милена Дамянова отговори, че не иска да коментира „пророчества“.

„Представете си, че имаме интерес от определен инвеститор и се налага да променим картата. Ще му кажем след три месеца и той ще избере друга страна“, защити Дамянова идеята Националната карта за висше образование да се променя от МС, а не от парламента.

След гласуване в зала от 125 депутати, 97 одобриха промените относно изработването на Национална карта, 1 гласува „против“, а 27 – „въздържали се“.

Подобни новини

Вашият коментар