Д-р Димитър Димитров: Основният приоритет на община Ветрино за 2020 г. е насърчаване на туристическия продукт

Д-р Димитър Димитров: Основният приоритет на община Ветрино за 2020 г. е насърчаване на туристическия продукт

Д-р Димитър Димитров, кмет на община Ветрино в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Димитров, какви ще бъдат основните Ви приоритети през следващите години за развитие на община Ветрино?

Д-р Димитър Димитров: Основните приоритети, които сме заложили през този мандат в развитието на община Ветрино са различни и разнообразни. Започвам с инфраструктурните проекти. В някои от населените места на общината – улиците и пътищата не са в много добро състояние, като имаме намерение да използваме всички възможности – било то Европейски програми или собствено финансиране, за да подобрим инфраструктурата.

Особено голямо внимание ще отделим на водопроводната мрежа и изграждането на нова такава. Община Ветрино през настоящата година ще изпълнява огромен за нас проект. Той е на стойност 5.8 млн. лв., като след изпълнението на проекта ще бъдат подменени водопроводите в няколко населени места, с обща дължина около 15 км.

Основният приоритет за нас обаче си остава насърчаването на туристическия продукт. Имаме голямото щастие на наша територия да присъства сериозен инвеститор в тази сфера, а именно този който реализира проекта за „Историческият парк“ с управител Ивелин Михайлов. Както знаете през миналата година паркът беше избран за обект номер 1 в сферата на туризма и то по класация на хора от цяла България.

Пред мен в момента е грамотата издадена от Министерството на туризма, която показах на всички общински съветници по време на сесията на Общинския съвет. За нас това е повод за гордост, а освен това работим отлично и с инвеститора.

„Историческият парк“ във Ветрино вече се оформя като един притегателен център за много туристи. Преди няколко години и за миг не ми е минавало през ума, че можем да развиваме такъв тип туризъм или ако развиваме то той ще бъде в много по-малки размери. Разбира се, ние имаме и други по-малки туристически обекти, които по никакъв начин не трябва да бъдат подценявани.

Така например в село Невша имаме прекрасни забележителности, както исторически, така и природни. Имаме добре запазени останки от църкви, скални манастири , както и части от сгради. В село Невша има и защитени растителни видове, но така също е животински, като белоглавия лешояд, който се среща на много малко места в страната.

По мярка 7.5. през МИГ „Възход“ ще кандидатстваме по проект за развитие на туристическата дестинация, като целта е изграждането на еко пътеки. Очакваме през месец март да подадем документите по проекта и се надяваме да бъдем одобрени.

Успоредно с това имаме голямото желание да направим няколко информационни павилиони, разпределени на различни места в общината. Единият ще бъде поставен в центъра на село Невша, откъдето ще тръгват еко пътеки. Другият туристически павилион имаме идея да го поставим в село Ягнило, което село може да се превърне в чудесна туристическа дестинация. Там има изграден параклис направен с дарения от жители на селото. Историята му е много интересна. Мястото на параклиса е било определено още отпреди 100-на години. Хората разказват, че когато дървосекачи отишли в гората да секат дървета , при един напречен срез на едно от дърветата се открива, че сърцевината му е под формата на кръст. Хората приемат това като Божия поличба и решават, че там трябва да бъде изграден параклис. Първоначално правят едно малко параклисче, което е под формата на къщичка, където жителите на селото са можели да си палят свещи.

В последствие, благодарение на настоящия кмета на село Ягнило Венко Костадинов, който поема инициативата и с дарения от бизнеса и жителите на селото се построява един параклис, който е изключително красив и винаги отворен за хората. С гордост мога да кажа и това, че за толкова години, откакто съществува параклиса – никой не е откраднал или разрушил нещо в него.

Освен всички тези дадености, с които община Ветрино разполага, смея да кажа, че в последните години се увеличава и търсенето на къщи за гости. В село Невша вече има изградени няколко такива имота, а в село Неофит Рилски, където се намира „Историческият парк“ ще бъдат направени около 100-на къщи за гости.

В заключение мога да кажа, че с всички тези природни и културни забележителности, община Ветрино има абсолютен капацитет за развитие на туризъм.

Фокус: Г-н Димитров, водите ли статистика по отношение посещаемостта от страна на туристите и наблюдавате ли сериозни ръстове?

Д-р Димитър Димитров: Ако вземем предвид туристите, които идват на територията на село Неофит Рилски, където е „Историческият парк“ то със сигурност се увеличават. Миналата година при откриването на парка, което се състоя в рамките на три дни, са преминали между 10 и 15 хил. човека. Такъв поток от туристи не е имало от години. За мен истинският наплив ще започне през тази година, поради факта, че вече започват да работят Първо и Второ българско царство и доколкото съм наясно в началото на лятото те ще бъдат готови да приемат посетители. Така че смело мога да заявя, че всеки ден нещо се случва на територията на община Ветрино – възстановяват се къщи и мостове, при това в един много интересен вид, характерен за Първото българско царство, а това добре знаете, че няма много места в България, където да се види.

Фокус: Какви са и косвените ползи за община Ветрино от реализацията на такъв проект?

Д-р Димитър Димитров: Вярвам, че ползите са много и тепърва ще бъдат усетени от жителите на община Ветрино. Предполагам, че дори вече жителите на село Неофит Рилски са ги усетили, особено по отношение на цените на недвижимите имоти. Ако дореди 5-6 години една къща в Неофит Рилски струваше от порядъка на 7-8000 лв., то сега цените се вдигнаха до 40 и дори 50 хил. лв. Сега обаче е и трудно да се намерят имоти, защото докато един имот излезе на пазара за продажба, веднага се намира купувач. Мисля, че са малко общините и общински администрации, които са успели да повишат жизнения стандарт на жителите си, при това в пъти.

Фокус: Д-р Димитров, традиционно община Ветрино кандидатства по различни проекти свързани с европейско финансиране. Каква е равносметката Ви за реализираните средства?

Д-р Димитър Димитров: С гордост мога да заявя, че община Ветрино е изключително активна по това направление. По отношение на усвоените средства и тези, които предстои да се усвоят ще спомена само някои от нещата, които сме направили. Както вече споменах – предстои изграждането на нов водопровод на стойност около 5,8 млн. лв.

Освен това в момента изграждаме лятна сцена в двора на училището във Ветрино, за която съм убеден, че ще стане прекрасна. Стилистиката й ще бъде подобна на това, което споменах за Неофит Рилски.

Предстои и изграждането и на две спортни площадки, едната от които е в село Белоградец, а другата във Ветрино. Стойността на този проект е около 100 000 лв.

В момента приключваме и възстановяването на проводимостта на дере в село Габърци.

Предстои и ремонт на улица в с. Неофит Рилски, което е важно с оглед на туристическия поток, който очакваме през този сезон.

Предвидили сме средства и за ремонт на сградата в село Ягнило. Там е заложен ремонт на втория етаж, защото имаме намерение да преместим в същата сградата и читалището. Причината е, че сградата, в която се помещава към момента читалището е в лошо състояние, а проблемът там е, че не можем да вложим средства, тъй като има и други собственици.

В момента кандидатстваме и за рекултивация на депото в завода за битови отпадъци във Ветрино.

През МИГ „Възход“ сме кандидатствали за средства нужни за ремонт на две читалища, едното в Белоградец, а другото във Ветрино.

Имам и информация, че отново сме одобрени по проект „Красива България“, за ремонт на спалните помещенията в хижата в село Ягнило.

Фокус: Как стои ситуацията с нивото на безработица в община Ветрино?

Д-р Димитър Димитров: Безработицата спада и аз лично съм много щастлив от този факт. Даже с кметът на село Неофит Рилски често се шегуваме, че там безработицата е като в Севлиево. Благодарение на инвеститора в селото много от трайно безработните вече са устроени на работа.

Фокус: А, сега д-р Димитров, да Ви насоча и към зимната готовност на община Ветрино – имате ли готовност?

Д-р Димитър Димитров: Ветрино е една от малкото общини във Варненска област, която извършва снегопочистването със собствени средства. Общината разполага с необходимата техника, като част от нея е изпратена от Министерството на отбраната, от „Пожарна и аварийна безопасност“ и други институции.

Доста добре сме заредени от техническа гледна точка. Разполагаме с 2 ATC-а, отделно имаме доста голяма машина, която е ракетен влекач с гребло, имаме 3 други машини с гребла, а на едната е монтирана и водоноска, с която пръскаме луга, там където има рискове от подледяване. Разбира се, имаме и машина за извозване на хора, в случай на бедствие. Предстои и да закупим специална машина, с която да опесъчаваме там където се подледява, а нека не забравяме, че през предния мандат със собствени средства си закупихме и фадрома. Смятам, че с наличната техника можем да се справим със зимната обстановка, като всяка година сключваме договори с местни фирми, които в случай на сериозно бедствие помагат да стигнем до по-крайните райони. Освен това искам да отбележа, че всички обществени сгради са в готовност за зимния сезон, както и детските градини, училищата, социалните домове, кметствата са заредени с гориво за отопление.

Десислава ВАСИЛЕВА, агенция Фокус

Подобни новини

1 Comment

  1. Fagot
    15.02.2020 at 12:32 Отговори

    Ще си счупят краката да идват да знаете. При този вход от 50 лева пътека ще направят убеден съм. Чистия въздух от циментовата фабрика ще бъде бонус за всички туристи. Такава пародия и алчност няма никъде по света!

Вашият коментар