Шефът праща болничния на доверен лекар за проверка

Шефът праща болничния на доверен лекар за проверка

Работодателите ще продължат да плащат първите 3 дни от болничните, но те ще могат да контролират издаването им.

Това е част от предложението на държавата за ограничаване на злоупотребите с болнични листове, които трябва да бъдат обсъдени с бизнес и синдикати в тристранния съвет. Работодателите обаче заплашиха, че няма да участват, ако първите 3 дни от болничните останат за тяхна сметка.

“Ако хората взимат болнични без нужда или фирмите злоупотребяват, аз не виждам как мярката с прехвърлянето на плащането от работодателите към държавата ще реши проблема със злоупотребите”, категорична бе социалната министърка Деница Сачева.

200 млн. лв. допълнително ще струва на държавата, ако поеме и първите 3 дни.

“Изборът е

дали искаме да

инвестираме тези

пари в политики,

или в изплащане

на болнични

Увеличаването на разходите поставя и въпроса откъде ще дойдат приходите и съгласни ли сме да увеличим бюджета, а с това и данъците”, предупреди Сачева.

В анализ на НОИ се предлага болничният да се подписва и от лекар, с когото работодателят има сключен договор. Освен това ще може да праща служителите си на повторна експертиза в болница, с която има споразумение, но само със съгласието на работника.

Шефовете

ще получават

болничните на

подчинените си

в реално време

Така веднага ще могат да сигнализират контролните органи и ще имат основание да обжалват болничния лист. Това ще стане, когато бъдат вързани електронните ситемите на държавата. Служители от здравните инспекции, НОИ и РЗОК ще правят планови и

внезапни

проверки за

спазване

на режима на

лечение

Това може да става по сигнали от шефове и от граждани. И сега работодателите могат да обжалват болничните. Имат възможност и да изпратят двама души в дома на работника да проверят дали си е вкъщи. Ако не е, могат да докладват на НОИ.

Хората в отпуск по болест, които не спазват предписания им режим на лекуване или пътуват в чужбина, да се глобяват и

да връщат

всичките пари,

е друго от предложенията в пакета. Джипитата вече ще могат да изписват листа само за 7 дни отпуск по болест, а не за 14, както е сега. А лекарските комисии – за 20, вместо за 30 дни.

“Няма да приемем да продължим да плащаме първите 3 дни. Може да мислим за постепенно поемане на третия, а след година и на втория ден”, каза председателят на АИКБ Васил Велев. И обясни, че ако предложенията спрат фалшивите болнични, разходите на НОИ нямало да растат.

Преговори не се водят с ултиматуми, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. И припомни, че темата с болничните е залегнала в споразумение на синдикати и работодатели наред с минималната заплата, извънредния труд и др.

Подобни новини

Вашият коментар