Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев подаде оставка като областен координатор на ГЕРБ-Пловдив

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев подаде оставка като областен координатор на ГЕРБ-Пловдив

Изпълнителната комисия на партията ще обсъди изнесената в медиите информация и тогава ще вземе решение

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев подаде оставка като шеф на ГЕРБ-Пловдив, докато се изчисти името му, съобщиха от пресцентъра на управляващата партия.

Сутринта БТВ излезе с разследване, според което Мараджиев се е сдобил с 5 имота в Слънчев ряг.

Георги Мараджиев подаде оставка пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ като областен координатор на партията в област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Като мотив за това свое действие Мараджиев посочва желанието си името на ПП ГЕРБ да не бъде опетнявано, докато тече проверката на всички факти и обстоятелства около сделките му, изнесени в медиите.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще обсъди представената в медиите информация за Георги Мараджиев и тогава ще вземе решение.

От 13.30 часа Георги Мараджиев ще даде брифинг пред медиите, на който ще изнесе подробно всички факти по темата, се казва още в съобщението на ГЕРБ.

В материала на БТВ, излъчен в предаването “Тази сутрин”, се посочва, че петте имота на кмета на Стамболийски Георги Мараджие са придобити по време на мандата му. Имотите са в луксозния курорт в „Слънчев бряг“, като три от тях са купени на името на съпругата му, един е на сина му и един – на малолетна внучка.

Освен многото си имоти градоначалникът е декларирал 2,5 млн. лв. лични приходи само за година, се казва още в разследването на медията.

Мараджиев е кметът за втори мандат. Бивш бизнесмен е, притежавал предприятията за полиетиленови чували, различни видове фолио и пластмасови изделия в Цалапица край Стамболийски.

Заема кметския пост през 2015 г. година и прехвърля собствеността и управлението на сина си, като оставя неплатен кредит и овърдрафт на стойност 3,3 млн. лв., разказва критично настроеният към Мараджиев Илия Иванов от Стамболийски – бизнесмен в областта на туризма. И задава логичния въпрос – откъде са парите за пет апартамента в „Слънчев бряг“, придобити от кметското семейство след заемането на поста?

„Той във встъпителната си декларация показва 3,3 млн. лв. задължения, около 600 000 лв. пари по сметка, с други думи той има 2,2 млн. лв. задължения грубо.

Проблемът не е откъде са парите на Георги Мараджиев, а от къде са парите на кмета Георги Мараджиев, защото просто такива цени не съществуват, на които са придобити имотите му“, твърди Илия Иванов.

Два от апартаментите са купени през 2017 г., един през 2018 г. и два през 2019 г. Всичките са в престижен комплекс на „Слънчев бряг“ с площ малко над 50 квадрата на различни цени. Но данни на имотния регистър – между 58 000 лв. и 131 000 лв. Други 4 сходни апартамента в същия комплекс на „Слънчев бряг“ пък са придобити от Мараджиеви преди кметския мандат.

„В община Несебър данъчните оценки са между 900 и 1000 лв. на квадратен метър. Имотите придобити от кмета Мараджиев са декларирани по данъчна оценка, а някои и под нея. Реално данъчната оценка на това, което той е продал е някъде между 60 и 70 000 лв., това също е много странно“, смята бизнесменът Иванов.

В материала на БТВ се посочва още, че кметът е придобил 2,5 млн. лв. от мащабна сделка.

От нотариалния акт от покупкопродажбата на два урегулирани поземлени имота на фирмата на Мараджиеви през 2016 г. става ясно, че сделката се отнася до земите под халетата и производствените сгради. Продават ги кметът и съпругата му, а ги купува не някой друг, а синът им – като управител на същата фирма. Срещу 2,5 млн. лв.

Това се случва при многократно по-ниска данъчна оценка на имотите – малко над 68 000 лв.

Подобни новини

Вашият коментар