Цветлин Йовчев: Развихря се война между институциите, това не е добре за обществото

Цветлин Йовчев: Развихря се война между институциите, това не е добре за обществото

Силно преекспонирано е да се смята, че службите могат да бъдат единствен фактор в решаване на едни избори”, каза той

“Това което се случва в момента, е една война, която се развихря между институциите, и не е добре за обществото”. Това каза пред БНР Цветлин Йовчев, вицепремиер и вътрешен министър в кабинета на Пламен Орешарски, председател на ДАНС (2009-2011 г.), началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев и бивш съветник по сигурността на Бойко Борисов.

Той отказа да коментира има ли нарушение на Конституцията с огласяването на записи, в които се твърди, че участва и президентът Румен Радев. “Възможно е премиерът Бойко Борисов да не е знаел, че ДАНС има запис на президента”, коментира Йовчев. Според него никой не е успял да използва специалните служби за сваляне и качване на правителства в България:

“Силно преекспонирано е да се смята, че службите могат да бъдат единствен фактор в решаване на едни избори или за задействане на политическия процес в една или в друга посока”.

Във връзка с възложената от главния прокурор Иван Гешев на ДАНС проверка на приватизационния процес Цветлин Йовчев заяви, че в случая е важно дали тази инициатива ще доведе до затварянето на тази страница: “Ние не можем непрекъснато да сме вторачени в миналото и да вървим напред”.

По думите му, има няколко предизвикателства в тази акция. Първото е дали има достатъчен капацитет от гледна точка на време и хора. Второто е, когато се артикулират резултатите, да няма съмнение, че подходът към всички е еднакъв:

“Това е важно, за да затворим тази страница, тъй като ние живеем в изключително разделено общество”, посочи той.

Цветлин Йовчев беше категоричен, че темата да приватизацията в България непрекъснато се отваря отново, защото не е прочетена и затворена тази страница: Според него, ако зад проверката сега стои някакъв друг интерес, то това ще доведе до нова ескалация и разделение в обществото.

Зелената сделка на ЕС

Йовчев посочи Зелената сделка на ЕС като голямо предизвикателство пред България, за което много малко се говори: “Това изисква радикална трансформация, за която дори в ЕС няма яснота как ще се извърши и до какво ще доведе. Има сериозни рискове, че ЕС ще загуби конкурентоспособност във важни сектори”. Той уточни, че за България заплахите са много по-сериозни.

ERM2 и еврозоната

“Добре е, че премиерът каза, че ще се търси консенсус. Има много други сериозни проблеми други – идеята да се създадат т. нар. “банки шампиони” в ЕС, които да съперничат на американските банки, но САЩ са една държава, а ние сме съюз от държави. Представете си няколко големи банки, които ще имат възможност да насочват инвестициите в определени региони. Тогава ще има указание на банките кои бизнеси трябва да се финансират и кои – не. Това е проблем, който трябва да обмислим внимателно. Това не означава, че не трябва да влизаме в еврозоната, пътят е правилен, но България трябва да си изгради защитните механизми”, коментира Йовчев и уточни, че когато нашата икономика не е конкурентоспособна, това ще означава, че страната ни ще стане донор и ще обеднеем повече.

Борбата с корупцията

“Илюзия е, че отвън някой ще ни реши проблемите, трябва сами да се справим. Това е въпрос и на манталитет и култура в обществото. Има модел, по който можем да се справим с корупцията и скоро ще разберем, че трябва да се справим с този проблем, защото иначе процесите в обществото няма да вървят добре”, каза Цветлин Йовчев и коментира забраната на съдия Андон Миталов да влиза в САЩ:

“САЩ сбъркаха в артикулирането на тази тема. Не можеш да вдигнеш очакването, че това ще бъде удар по корупцията, а в следващия момент да посочиш като заплаха за американските интереси един обикновен съдия в едно българско съдилище. Не мога да си представя, че този съдия в един обикновен български съд има тази мощ и власт, за да застраши американските интереси”.

Подобни новини

Вашият коментар