След мистериозно изчезване съкровище от с. Тюрк Арнаутлар (Белоградец) е продадено в САЩ

След мистериозно изчезване съкровище от с. Тюрк Арнаутлар (Белоградец) е продадено в САЩ

Над 120 годишно мистериозно изчезване на съкровище открито в с. Тюрк Арнаутлар, се появи на бял свят и бе продадено на търг в Ню Йорк. Село Тюрк Арнаутлар, сега е известно като село Белоградец и се намира в община Ветрино, област Варна.

По време на  археологическите  разкопки при Абоба-Плиска през 1899-1900 г. в покрайнините на с. Тюрк Арнаутлар (днес  с. Белоградец, Община Ветрино – 9 км източно от Плиска) Карел Шкорпил попада на стар некропол и в един от гробовете намира „златен медальон”.

Шкорпил не успява да идентифицира надписа, но го публикува през 1905г. в известието на Руския археологически институт в Константинопол, посветено на разкопките при Абоба-Плиска.

Медальонът е с изображение на християнски владетел само върху лицевата страна и имал диаметър 22 мм. Предполага се, че изображението е на Омуртаг. Скоро след публикацията, медальона бил загубен.

Това е първия медальон на Омуртаг, намерен през 1905 г. в района на село Белоградец, близо до Плиска, столицата на хана – но до днес неговото местонахождение беше неизвестно. За него знаем от Карел Шкорпил, създателят на българската археологическа наука, който не е имал време да го снима, но е успял да направи линеарна рисунка.

След това следите му се губят. Вторият е открит 70 години по-късно при разкопки на западния склон на Царевец, Велико Търново и в момента се намира в Археологическия музей в София. Доскоро се смяташе, че той е единственият в света с известно местоположение.

През 1975 г. при редовни археологически разкопки на Царевец археологът Петър Славчев открива втори златен медальон, на който ясно е идентифициран Омуртаг и близък по прилика с този на Шкорпил. Благодарение на втория медальон е идентифициран и първия „загубен”  на Шкорпил (Петър Славчев/ Иван Йорданов „Златни медальони на хан Омуртаг”, сп.”Археология” 21/2, 1979 г. стр.25-32).

Ето как го е описал Бешевлиев в „Първобългарски надписи”, второ допълнено издание  от 1992 г.:

„ Златен медальон. Допоясно изображение на владетел, голобрад, облечен с дивитисион и хламида, закопчан с кръгла фибула на дясното рамо, на главата ниска корона с кръст и пропендули; в дясната ръка кръст, а в лявата, свита пред гърдите, навярно акакия; в горната половина околовръстен надпис; всичко оградено с венец. Обратната страна гладка и празна. Диам. 20 мм, деб. 0,5 мм, тегло 2,7423 г. Намерен в жилище на Царевец, Търново.

б. Същият медальон, диам. 22 мм, намерен в гроб до с. Тюрк Арнаутлар, сега Белоградец, Варненско, днес загубен.“

Медальонът на Омуртаг е купен от неизвестен колекционер в Съединените Щати. Съмненията се, че това е изчезналият преди 120 години медальон от село Тюрк Арнаутлар, описан от Карел Шкоприл.

Златният медальон на хан Омуртаг, обявен за продан онлайн, е продаден за 47 500 долара на неназован купувач на търга в CNG (Classical noumismatic group) на 15 януари.

До момента в света е известно местонахождението само на два такива артефакта. Единият от тях е в Националния исторически музей в София, открит е от археолога Петър Славчев през 1975 г. при разкопките на Царевец. Благодарение на този медальон е идентифициран другия, описан пред 120 години от основателя на българската археологическа наука Карел Шкорпил, впоследствие изгубен.

Българските власти заявиха, че ФБР разследва как този медальон е достигнал в Ню Йорк и какъв е неговият произход. Няма информация дали търгът е спрян, а предметът изтеглен. В сайта на CNG е отбелязано, че артефактът е продаден.

Историците смятат, че при царуването на Омуртаг (814-831) този медальон от злато с размерите на монета от 50 стотинки е изпълнявал същите функции като медалите и ордени, раздавани от днешните управници, но в много по-малки количества. От 17-годишното царуване на Омуртаг до нас са стигнали най-много два или три такива медальона.

В горната си част медальонът от Ню Йорк има примка за окачване – съвсем същата се вижда и на рисунката на Шкорпил, точно над кръста на короната на Омуртаг. Така че не е изключено  изчезналата находка, за която съобщава Шкорпил, да се окаже експонатът от търга в Ню Йорк.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар