В САЩ тестват върху пациенти лекарство срещу COVID-19

В САЩ тестват върху пациенти лекарство срещу COVID-19

Американски изследователи започнаха клинични изпитания за медикаменти срещу коронавируса COVID-19 върху пациенти, при които е потвърдено заразяване с щама, предадоха информационните агенции.

От Националния институт по здравеопазване на САЩ съобщават, че в медицински център на Университета на Небраска в град Омаха е започнало неизбирателно контролирано клинично изследване, чиято цел е да се оцени ефективността на антивирусния препарат Remdesivir, както и доколко е безопасно неговото приемане. Той се приема в болнични условия от пациенти с диагноза COVID-19.

Първият участник в изпитанията на медикамента е американски гражданин, евакуиран от круизния лайнер Diamond Princess, който се намира в японското пристанище Йокохама.

Американските специалисти отбелязват, че резултатите от изследването може да бъдат използвани и за оценката на други изследвания в САЩ и по света.

В България са в сила извънредните превантивни мерки срещу коронавируса. Увеличават се случаите на хора под карантина заради съмнения за заразата с “COVID-19” или защото са се прибрали от потенциално рискови места.

Изолирани пациенти има в Пловдив, София, Сливен, Бургас и Хасково, сред тях и ученици. Все още няма потвърден случай обаче.

Термокамери по летищата има на всички терминали и е създаден алгоритъм за действие при евентуална криза.

Преди ден здравният министър Кирил Ананиев препоръча на тези, които се връщат от държави, засегнати от коронавируса, да останат под “доброволна карантина” и да вземат отпуск, тъй като не може да им се издаде болничен.

Подобни новини

Вашият коментар