За силата на истинската прошка

За силата на истинската прошка

На Сирница традицията повелява да се пречистим с прошка и да загърбим зимата, а на трапезата да има сирене, яйца, масло. На този ден се прескача огън за здраве и се гадае за годината по червения конец, с който се връзва яйце или халва. На този ден искаме прошка за волни и неволни грешки, думи, дела. И даваме прошка.

„Истинската прошка е безусловна. Много хора казват „прощавам ти“, но искат нещо в замяна – извинение, компенсация, а прошката е лекарството, което вземаш за самия себе си“, казва преди време в интервю за EVA авторката на книгата „Странница в рая“ Джули Чаймс.

Възползвайте се от днешния празник, за да премахнете болката, обидата, нараненото его, лошите спомени, гнева чрез пречистващата сила на истинската прошка, която даваш без да очакваш нещо в замяна. И която искаш, без да се надяваш, че ще я получиш. Защото „прощавай“ и „простен си“ не са просто думи. Те носят силен емоционален заряд.

„Някой ден ще имаме възможност да измерим силата на думите. Вярвам, че те са предмети. Те проникват през стените. Под тапетите. В килимите, в мебелите, в дрехите и най-накрая – във вас“казва писателката Мая Анджелоу.

И преди да поискате прошка от останалите, не забравяйте да простите първо на себе си.

Простете и бъдете простени!

Подобни новини

Вашият коментар