Изненадващи ползи за здравето от пиенето на портокалов сок

Изненадващи ползи за здравето от пиенето на портокалов сок

Надали има някой, който да откаже чаша портокалов сок. Като част от сутрешната закуска, на обяд вместо десерт или дори вечер с коктейл, той е подходящ за всяка част на деня.

И за да ви насърчим да пиете по една чаша портокалов сок на ден, ще ви представим и още няколко ползи от него.

Набавяте си дневната доза витамин С: Само една малка чаша 100% портокалов сок ви осигурява 93 мг витамин С, което е повече от 100% от препоръчителната дневна порция, както за мъже, така и за жени (бременни и кърмещи жени се нуждаят от малко повече).

Единствените храни, които се доближават до този показател на С, са червените и зелените чушки, грейпфрутът и кивито. А както знаете, витаминът подобрява имунната система и помага да се преборите с настинките.

Той също така е от съществено значение за заздравяването на раните, а изследванията показват, че антиоксидантните му свойства могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания, пише Profit.

Това е един от най-добрите естествени начини за набавяне на фолат. Всяка жена, която планира забременяване, трябва да консумира поне 400 mcg фолат (намира се естествено в храната) или фолиева киселина за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при бебето.

Чаша портокалов сок съдържа около 15% от ежедневната препоръчителна доза, затова – наред със зърнени храни, спанак, ядки и боб, е чудесно решение за диетата ви.

Той съдържа много други важни витамини и минерали: Въпреки че витамин С получава цялото внимание, портокаловият сок също е богат на калий, магнезий, витамин А и няколко витамина от група В. Много марки са подсилени с калций и витамин D.

Може да намали риска от камъни в бъбреците: Пийте всеки ден чаша сок и може да намалите риска от развитие на камъни в бъбреците с 12%, според проучване. Сокът има високо ниво на калиев цитрат, който се свързва с калция в урината, предотвратявайки образуването на камъни.

Подобни новини

Вашият коментар