Инж. Жоро Илчев: В историята ни няма друга такава дата, която да събира в едно родолюбието, възторга и преклонението пред саможертвата на героите

Инж. Жоро Илчев: В историята ни няма друга такава дата, която да събира в едно родолюбието, възторга и преклонението пред саможертвата на героите

В историята на България има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие като българи. Трети март e денят, в който всеки българин отдава заслужена почит пред саможертвата на хиляди герои, загинали за свободата на Отечеството и благодари на Русия за неоценимата помощ. В историята няма друга такава дата, която да събира в едно родолюбието, възторга и преклонението пред саможертвата на героите.

За този ден дадоха живота си хиляди българи – обикновени хора, хъшове в изгнание, хайдути, четници, революционери – обикновени хора, за които свободата на отечеството е била над всичко.

142 години след датата на подписването на Санстефанския мирен договор, ние се прекланяме пред великия подвиг на българските опълченци, пред храбреците, които с чутовна сила записват най-светлата страница в новата българска история – първата страница на нейната свобода.

Трети март е денят, в който отдаваме своята признателност към жертвите дадени от руски, украински, финландски, румънски, полски и много други воини, загинали в Руско-турската освободителна война.

В деня на Националния празник, на тържествената заря-проверка чуваме традиционно имената на будители и учители, писатели и журналисти, идеолози и водачи на национално-освободителните ни движения, родолюбиви държавници на нова България и се прекланяме се пред родолюбивото им дело, което имаме дълга да опазим и достойно да продължим в името на Майка България.

Нека помним, че жертвата им е била заради нас, за нашето свободно и достойно настояще. Нека с делата си да докажем, че сме силен народ – горди с миналото си и отговорни към бъдещето.

Честит Национален празник, уважаеми госпожи и господа, и дълбок поклон пред святото дело на борците на българската свобода и независимост!

С УВАЖЕНИЕ,
Д.Т.Н. ИНЖ. ЖОРО ИЛЧЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ПРОВАДИЯ

Подобни новини

Вашият коментар