Община Девня е на 1-во място по инвестиции в страната

Община Девня е на 1-во място по инвестиции в страната

Община Девня е на първо място по чуждестранни преки инвестиции с натрупване на човек от населението в евро към края на 2018 г.

Данните са на новата инициатива на Института по пазарна икономика – „265 истории за икономика”.

Водачи по този показател са малки общини със силна индустрия, големите икономически центрове и някои туристически общини.

Девня в на първо място с 92,3 хил. евро на човек, на второ – Гълъбово с 57,5 хил. евро на човек, а на трето – Пирдоп с 45,6 хил. евро. Общини като Челопеч и Панагюрище най-вероятно също са сред лидерите, но данните за тях за конфиденциални.

Столична община и Бургас са в топ 10 със съответно 9,3 хил. и 8,2 хил. евро на човек. Общини в периферията на големите центрове – като Елин Пелин, Божурище, Костинброд и Марица също са в топ 15. От туристическите общини много напред се класират Каварна и Созопол.

В повечето български общини, където има чуждестранни инвестиции, обемът им е под 1 000 евро на човек от населението. Трябва да отбележим също така, че за 113 общини няма данни за ПЧИ или те са конфиденциални.

Община Девня е на пето място в страната по средна брутна месечна заплата за 2018 г. с възнаграждения от 1 677 лева. Общината оглавява подреждането по средна брутна месечна заплата във Варненска област, докато община Варна се нарежда на пето място, а на последно – община Долни чифлик.

Снимка: 265obshtini.bg

Подобни новини

Вашият коментар