Анализатори: Китайският капиталов пазар се превръща в „Ноев ковчег“ за инвеститорите

Анализатори: Китайският капиталов пазар се превръща в „Ноев ковчег“ за инвеститорите

Китайският капиталов пазар се превръща в своеобразен „Ноев ковчег“ за глобалните инвеститори след срива на „Уол Стрийт“ и други пазари в понеделник на фона на засилващите се страхове от разпространяване на епидемията от COVID-19. Според прогнози на местни анализатори, китайските борси ще бъдат единствените в света, които през 2020 г. ще станат свидетели на „бичи“ период, съобщава „Радио Китай„.

Във вторник, след проблемите на американските и европейските фондови пазари, Шанхайският композитен индекс се повиши с 1,82 процента до 2,996.76 пункта, а индексът на Шънджънската борса – с 2,65% до 11,403.47 пункта. Цената на над 3000 акции нарасна, а 141 се доближиха до дневния таван от 10-процентен ръст.

Доброто представяне на китайските борси дойде часове след като глобалните инвеститори станаха свидетели на поредната буря на „Уол Стрийт“. В понеделник индексът „Дау Джоунс“ изгуби почти 8% от стойността си, спадайки с над 2000 пункта, а „Стандард енд Пуърс“ потъна със 7,6% до най-ниското си ниво от декември 2018 г. Във великобритания и Германия борсите регистрираха спад с около 7%, а в Япония – с 5%.

„Китайският пазар на акции се превръща все повече в своеобразен „стабилизатор“ или „Ноев ковчег“, тъй като неговите акции първи тръгват нагоре след спад на другите борси. Макар от време на време те също да търпят корекции под външно влияние, тенденциите на китайския фондов пазар са по-устойчиви в сравнение с „Уол Стрийт“ и европейските пазари“, смята Ли Дасяо, главен икономист в шънджънската компания за търговия с ценни книа „Инда Секюритис“. „Китайските финансови активи имат предимства пред американските от гледна точка и на стабилността, и на доходността, да не говорим, че китайската икономика най-вероятно ще се възстанови по-бързо от други“, добавя той.

„Икономиката на Китай трябва да се върне към нормалното си състояние до края на март, но страната ще се нуждае от 7-процентен ръст през средващите няколко тримесечия, ако иска да поддържа 5,5 увеличение на БВП за годината. Следователно, властите трябва да намалят лихвите, за да окажат подкрепа на икономическото развитие и е най-добре ако го направят по-скоро“, смята финансовият експрет Джао Цинмин.

Подобни новини

Вашият коментар