Против инфекции: 5 храни, богати на витамин D

Против инфекции: 5 храни, богати на витамин D

През последните няколко дни масово се говори за разпространението на грипа и коронавируса у нас. Вместо да се презапасявате с хапчета и да се паникьосвате, трябва да обърнете внимание на това какво ядете и имате ли нужда от допълнителни хранителни вещества, с които да подсилите имунната си система. Витамин D е мастноразтворимо съединение, което играе важна роля за много процеси в тялото. Той поддържа нервната система и мускулите, регенерацията на клетките, отговаря за здравето на костите, но най-голямата му полза през този сезон е, че помага при инфекции и намалява възпалението в организма. По данни на „Healthline“, витамин D има основна роля за имунния отговор и е от решаващо значение за предпазване от вируси, както и болести като остеопороза, рак, депресия, диабет и затлъстяване.

Как да си набавите витамин D?

Някои го наричат „слънчев витамин“, защото най-голямо количество от него получаваме чрез слънцето. Организмът го синтезира по естествен път, но през зимата слънчевите лъчи са значително по-малко и той трудно се натрупва в тялото, пише Tialoto.bg.

Какво е препоръчителното дневно количество?

За деца до 1 година – 400-1000 МЕ/дн. За деца от 1 до 18 години – 600-1000 МЕ/дн. За възрастни – 1500-2000 МЕ/дн. За да не получите недостиг на витамина, може да приемате добавки или наблегнете на храни, които го съдържат.

Ето няколко примера:

1. Сьомга

Рибата е чудесен източник на протеини, омега-3 мастни киселини и витамин D. Тя е по-мазна и по-скъпа като цена, но е достатъчно да я похапвате поне веднъж седмично, за да си набавите по-голямо количество от мастноразтворимото съединение.

2. Пъстърва

Друг вид риба, богата на витамин D. Една пъстърва, приготвена на скара или във фурната, осигурява малко над 100 % от дневната ви нужда от него. Освен това в нея има голямо разнообразие от витамини, минерали и протеини.

3. Гъби

Смята се, че това е един от зеленчуците, в които има най-голямо количество витамин D. Той е богат на витамини от група В и калий, които също имат голямо значение за имунната система през зимата.

4. Яйчен жълтък

Яйцата са ценен източник на протеини. На второ място, жълтъците им са полезни за подсилване на организма през зимата, защото са богати на витамин D. Въпреки това, не е необходимо да отделяте белтъците. Те съдържат незаменими аминокиселини и са източник на веществото холин и здравословни мазнини.

За предпочитане е да купувате яйца от свободно отглеждани кокошки, в които има от 4 до 6 пъти повече витамин D.

5. Риба тон

Въпреки че е консервирана, тази риба също е богата на витамин D. Чрез нея може да си набавите и ценни протеини. С нея може да правите най-различни салати. Въпреки че се препоръчва, не прекалявайте с количеството.

Подобни новини

Вашият коментар