Окончателно! Отменят и ежегодния панаир в с. Цонево на 1 май.

Окончателно! Отменят и ежегодния панаир в с. Цонево на 1 май.

На 01 май-Деня на труда, село Цонево в община Дългопол отбелязва празника на селото със събор. От десетилетия в Цонево на този ден се провежда панаир, който посещават голям брой хора от селото и областта.

Тазгодишното провеждане на панаира и съпътстващите го мероприятия се отменя изцяло заради епидемията от коронавирус в международен план.

Необходимостта да бъде спряно разпространението на коронавируса наложи приемането на строги ограничителни мерки по провеждането на всички мероприятия с най – драстичната от тях – отмяната им.

Отмяната на панаира е само за тази година 2020, като следващото му провеждане през 2021г. засега не е възпрепятствано.

Панаирната система е базирана на лични срещи и осъществяване на волни и неволни контакти, поради голямото струпване на хора, което към настоящия момент е счетено за високо рисково.

Обикновено атракционите и люлките на панаира в Цонево се ситуираха в селото 10 – дни преди началото на събора.

Извънредното положение в страната заради пандемията Коронавирус засега е обявено до 13 Април 2020г. При необходимост кризисния щаб на национално ниво може да удължи първоначалния срок.

На ежегодния събор в с. Цонево на 1 май, се провеждаха също традиционни конни надбягвания и моторни състезания.

В събора, минали години, бройката на взелите участие състезатели по мотокрос е достигала до 20.

На миналото издание на панаир Цонево‘2019 футболните отбори на с. Цонево – ФК “Сини вир” и на гр. Дългопол – ФК “Камчиец”, изиграха приятелска футболна среща, която завърши 2:1 за ФК “Сини вир”.

В много европейски и азиатски държави панаири и изложения за храни се отменят заради коронавируса. Няколко големи международни изложения бяха отменени или забавени поради огнища, докладвани в различни страни.

Подобни новини

Вашият коментар