Радев подписа указа за Закона за извънредното положение

Радев подписа указа за Закона за извънредното положение

Трябва да преодолеем растящото социално напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава. За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал, написа президентът.

Президентът Румен Радев подписа указа за обнародване на Закона за извънредното положение.

Очаква се още тази вечер законът да бъде обнародван в Държавен вестник.

Преди ден Радев наложи вето на част от текстовете – за санкциите при разпространение на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти от закона за действията и мерките по време на извънредното положение, приет на 13 март. Днес ветото мина в пленарна зала.

„Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето върху разпоредби от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това дава възможност за ефективното прилагане на мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, което е в интерес на цялото ни общество“, заяви Радев, става ясно от позицията му, публикувана на страницата на Президенството.

И още: “Няма как да се наложи вето върху несъществуващи мерки, затова моят призив към изпълнителната и законодателната власт е, да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение.

Продължавам да настоявам, че ефективното справяне с кризата, породена от коронавируса, изисква наред с неотложните здравни мерки, да се приемат и социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите. Такива мерки вече бяха обявени не само от икономически мощни държави като Франция и Германия, но и от страни с по-ограничени възможности.

Трябва да преодолеем растящото социално напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава. За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал.“

Подобни новини

Вашият коментар