Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: Ежедневно наши съграждани сигнализират за върнали се от чужбина

Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: Ежедневно наши съграждани сигнализират за върнали се от чужбина

Кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова, в интервю за Радио “Фокус” – Варна

Фокус: Госпожо Анастасова, каква е ситуацията в момента във Вашата община? Колко са хората, поставени под карантина на територията на града и останалите населени места?

Красимира Анастасова: Още от началото на предходната седмица бяхме пуснали съобщение и до нашите съграждание, те да подават информация за завръщащи се жители на общината от чужбина. Даже преди да излезе алгоритъмът на Областния кризисен щаб за поставяне под карантина, имахме подадени над 60 сигнала за наши граждани, които са се върнали от такива рискови държави, които са по заповедта на министъра на здравеопазването. Спазвайки алгоритъма на Областния щаб, данните са подадени в РЗИ, има издадени предписания и те са връчени. Ежедневно наши съграждани подават сигнали за такива, които са се върнали от чужбина и не са се поставили доброволно под карантина.

Фокус: Т.е. към момента, освен контролът, който осъществяват властите, самите хора също следят за нарушители?

Красимира Анастасова: Да, така е. Иначе ние нямаме информация кой, кога и от къде се връща. Ще дам един пример – ако лицето минава през граничен пункт и се връща от Румъния, понякога то не казва точно от коя държава пристига. Или пък декларира информация, която не отговаря на истината. Но нашите съграждани, понеже знаят къде работят, подават такава информация, че да речем, се връща лицето от Франция, от Германия, от Италия. Самите хора започнаха да контролират други наши съграждани, което трябва да даде някакъв ефект, според мен. Постоянно ги призоваваме да подават такива сигнали и за такива, които нарушават карантината. Ние, съвместно с участък “Полиция”, правим ежедневни проверки.

Фокус: Вие споменахте проверки, а следи ли се работата на търговските обекти? Спазват ли собствениците всички изисквания в момента?

Красимира Анастасова: Да, разбира се. Следи се и спазването на ограниченията по новата мярка за пазаруване от 8.30 часа до 10.30 часа, наши съграждани на възраст до 60 години да не пазарят, за да се даде възможност на възрастните хора да пазарят. Спряна е работата на вендинг машините за кафе на открито.

Фокус: А при Вас има ли създадена организация за набиране на доброволци?

Красимира Анастасова: Да, набираме доброволци, които ще ползваме за закупуване на лекарства, на хранителни продукти за възрастни, самотноживеещи хора, ако получим такова искане. За съжаление, има само двама души, които са се записали до момента. Искам да им изкажа личната си благодарност за това, че проявиха такава инициативност и готовност да помогнат на по-възрастните. Иначе администрацията ни работи, работят и социалните услуги. Осигуряваме храна чрез Домашния социален патронаж. Все още работи и услугата “Топъл обяд”. Разнася се ежедневно храна при спазване на всички противоепидемични мерки. Извършва се дезинфекция по населените места. Днес ще раздадем на етажната собственост в блоковете препарат за дезинфекция с указания за използване.

Фокус: Има ли хора на територията на общината, които да се нуждаят от помощ?

Красимира Анастасова: Има много нуждаещи се. Има и много хора, които са на сезонна работа и сега ще изпитат затруднения, но аз се надявам да се вземе общо решение за такива хора.

Фокус: А да се върнем на хората, които са се прибрали от рискови райони, ако някой от тях се почувства зле, какъв е редът за търсене на помощ?

Красимира Анастасова: Трябва да се обърнат към личния си лекар. Всеки един от нашите съграждани го предупреждаваме, че трябва да направи връзка с личния лекар и ако има симптоми, да могат да се проследят. Направили сме организация в Здравния център, където се намират повечето общопрактикуващи лекари. Също и в Спешния център е организирана дезинфекция на общите части. Работим в добра координация. Съответно си сътрудничим и със служителите от участъка на полицията. При връчване на едното предписание имахме едно лице, което отказа да му бъде връчено такова за налагане на карантина. Съвместно със служителите от участъка на полицията го връчихме пред свидетели. Сега следим за спазване на мерките на карантината.

Диана СТОЕВА, агенция Фокус

Подобни новини

Вашият коментар