Народното събрание се саморазпусна

Народното събрание се саморазпусна

Фактическото разпускане на парламента по време на извънредното положение е вредно и опасно, коментира докторът по конституционно право Борислав Цеков

Народното събрание се саморазпуска заради коронавируса. Това предложи председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на редовното заседание, а колегите й го приеха.

“Covid-19 не подбира нито по партийна, нито по религиозна принадлежност. Приехме най­важните закони за кризата. И ние сме подвластни на заразата. Вирусът няма учтиво да ни подмине, като ни попита: “Вие депутати ли сте?” Автоматично ще са всички по домовете си, ако един е подложен на карантина. Ако всички излезем в карантина за 14 дни,това означава автоматично блокиране на НС. Ако сме по домовете си, това означава. Грубо нарушаваме и заповедта на здравния министър. В затворено положение сме, не сме на 2 м. Един от друг, вентилацията не може да бъде спряната така както предписва оперативния щаб”, каза още Цвета Караянчева.

“Няма как след всеки депутат да се почистват дръжките на вратите. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили, роднина, някой случаен човек или журналистите, които са затворени в друга стая? Не говоря да затворим парламента, защото не е спирал да работи и по време на война. Не знаем кой тук е бил контактен, предложи да се явяват на заседания, когато има нуждата да се вземат спешни решения”, добави Караянчева.

“Демокрацията можем да я опазим само при карантина, когато сме единни”, каза председателя на НС и пожела Бог да помага и пази работещите на първа линия медици.

“С работата можем да наваксаме и по време на ваканциите, но човешкото здраве и живот няма как да го наваксаме”, каза още Караянчева.

От БСП веднага контрираха, че заседанията не могат да се водят по така предложения начин. “Като няма никакъв проблем защо не провеждате събранията си?”, отвърна Караянчева на БСП.

“Само Столипиново и българският парламент още не са закрити”, коментира и Веселин Марешки.

Юлиан Ангелов пък осъди депутатите от левицата, че не рпедлагат никакви разумни варианти за дистанционна работа или периодични заседания, с по-разреден график. “Ние трябва да гарантираме сигурността, за да можем да взимаме решения. БСП иска парламентът да не функционира. Ако на някой не му е ясно, това е целта”, коментира Ангелов.

Крум Зарков от БСП пък посочи, че управляващите се опитват да убедят гражданите, че заразата идвала пряко от парламента. “С вашето решение вие ни рпедлагате да абдикираме от нашите задължения. Да се скрием. Предлагате ни да излезем извън конституционния ред. Ние имаме отговорности за рпеодоляване на кризата. Това, което правите е да се скриете, не да проявите смелост и отговорност”, коментира Зарков.

“Говори се за разпускане на парламента-няма такова. Още утре може да свикате заседание, ние ще дойдем. Това зависи и от вашата съвет. Ако ще свиквате парламента за безмислени неща, на което сте склонни, ние пак ще дойдем. Надявам се да не злоупотребявате с това право. Нищо не е разпуснато”, отговори Тома Биков от ГЕРБ.

“В момента заради пандемията и опасността за живота на стотици хиляди граждани в света се суспендират редица права временно. Основното право е това на живот. А то се гарантира, като не го застрашаваш. Лекарите акзват, че ние го застрашаваме. Ние от 20 дни се правим на герои в тази зала. Народното събрание трябва да продължи да работи – това е очевидно. Народното събрание не може да продължи да работи по този ред, който досега. Това също е очевидно. Ние ще продължим да работим, но няма да се правим на герои”, заяви и Йордан Цонев на ДПС.

“Парламентарната република временно се отменя и се суспендира българската Конституция. Вчера правителството ви даде живот под кредит, днес ви дадоха свобода под карантина. Следва диктатура”, коментира и Корнелия Нинова.

Накрая, все пак Народното събрание с мнозинство гласува разпускането си. Депутатите ще се събират на извънредни заседания само, ако трябва да обсъждат мерките в извънредното положение или да променят законите във връзка с него. Парламентарният контрол ще се извършва само писмено. Така парламентът се разпусна “до поискване”.

Подобни новини

Вашият коментар