Бойко Борисов потвърждава значимостта на компресорна станция „Нова Провадия“ за България и Провадия, Филчо Филев го неглижира?

Бойко Борисов потвърждава значимостта на компресорна станция „Нова Провадия“ за България и Провадия, Филчо Филев го неглижира?

През изминалите седмици, с офанзивата около пандемията от Covid-19, обяснимо, една важна за икономиката новина бе пренебрегната от местните ни информационни канали.

Тъй като касае изцяло процесите на територията на община Провадия ще припомним, че в началото на месеца Премиерът Бойко Борисов по време на оглед на трасето на Балкански поток посочи, че с компресорна станция „Нова Провадия“, както и с КС „Расово“ ще може да бъде увеличен капацитетът на Балкански поток до 20 млрд. куб метра.  По думите на Борисов, Балкански поток ще диверсифицира газ по цялото трасе, не само за България, но и за Сърбия, Унгария и Австрия.

„Правим много добра инвестиция, така че България да играе ключова роля в газоразпределението и транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред, заяви още министър-председателят по време на огледа на изграждащия се на територията на страната ни „Балкански поток“.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени две компресорни станции – КС „Расово“ и КС „Нова Провадия“, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

Трите компресорни агрегата в КС „Расово“ и четирите компресорни агрегата в КС „Нова Провадия“ ще бъдат най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора.

Към днешна дата във временните строителни бази са доставени общо 19 947 броя тръби за „Балкански поток” или 239,36 км.

На пристанище Бургас има доставени още 6250 броя тръби или 75 км., чието транспортиране към временните бази вече започна.

На терен се работи в района на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км., разнесените тръби по трасето са 139,05 км., от които са заварени 113,45 км.

Именно за разполагане на тези тръби „Булгартрансгаз“ ЕАД поиска да наеме 40 дка общинска земя от Община Провадия.

На гласуването от Общински съвет Провадия след направено предложение от съветници от ГЕРБ наемната цена да бъде 16 000лв, бившия кмет Филчо Филев, сега съветник в общинския съвет изненадващо изказа мнението си, че наема трябва да бъде 2 000лв. и точно два пъти след това го предложи под формата на предложение, което трябва да се гласува наемната цена на 40 дка за разполагане на тръбите да бъде 2 000лв, а не 8 пъти повече както е предложено преди него – 16 000лв.

Излиза, че премиера Борисов набляга и отбелязва ЗНАЧИМОСТТА И МАЩАБНОСТТА на проекта както за България, така и за Община Провадия, а бившият кмет, с управлението на който провадийци изгубиха 8 години развитие, не вярва в Провадия, в стратегическото и позициониране, във възможностите от които могат да се възползват провадийци и най – важното Филчо Филев МАЙ НИКОГА НЕ Е ВЯРВАЛ В ПРОВАДИЙЦИ – САМО ГИ Е ИЗПОЛЗВАЛ! 

По – долу на линка за предходната ни статия  „Филчо Филев упорито настоява наем на земя от “Булгартрансгаз” да е 2 хил.лв., при предложение на ГЕРБ да е 16 хил.лв.“ може да се запознаете подробно с развитието на събитията на сесията, документирани в протокол на общинския съвет.

Филчо Филев упорито настоява наем на земя от “Булгартрансгаз” да е 2 хил.лв., при предложение на ГЕРБ да е 16 хил.лв.

 

Подобни новини

Вашият коментар