Община Дългопол ще изследва 1000 души с бързи тестове

Община Дългопол ще изследва 1000 души с бързи тестове

Сред тях са учители, а разрешение от Националния оперативен щаб не е искано

Община Дългопол ще закупи бързи тестове, с които да изследва около 1000 свои жители за коронавирус, съобщи кметът Георги Георгиев пред в. „Сега”. Най-напред проби ще бъдат взети от карантинирани лица и лекари, а преди отварянето на училищата – и от педагогическия състав. 1000-та души са 10-11% от населението на цялата община.

Местният парламент вече е отделил сума за тестовете, но докато бъдат закупени и пристигнат ще мине известно време. Георгиев се надява тогава пикът на заразата да е приминал, за да може тестовете да се ползват ефективно. „Изследванията ще се извършат по населени места от правоспособен лаборант, по график обявен от общината”,се казва в съобщение да жителите.

Не е известно досега друга община да е предприемала подобно действие. Кметът уточни, че разрешение от Националния оперативен щаб не е искано.

Под карантина в общината са над сто души. При тях няма констатиран вирус. В съседната община Руен обаче има четиричленно семейство с COVID-19 – бащата пристигнал от Франция. Заразените са на домашно лечение. С бащата във Франция бил и мъж от община Дългопол, който е без сиптоми, но под карантина.

„Хората са дисциплинарани, спазват указанията. Проблем е, че стоят вкъщи, тоест без работа. В тази посока – към работата, трябва да помисли правителството”, каза още кметът.

в. Сега

 

Подобни новини

Вашият коментар