Д-р Димитър Димитров, кмет на Ветрино: Благодаря на жителите, че разбират необходимостта от спазване на мерките

Д-р Димитър Димитров, кмет на Ветрино: Благодаря на жителите, че разбират необходимостта от спазване на мерките

Кметът на Община Ветрино д-р Димитър Димитров, в интервю за Радио “Фокус” – Варна

Фокус: Д-р Димитров, каква е ситуацията в Община Ветрино към момента? Какви мерки са наложени досега от общинския щаб?

Д-р Димитър Димитров: Още от миналата седмица бяха закупени и раздадени дезинфекционни препарати, маски и ръкавици в кметствата – на кметовете и на техническите секретари, на работещите в Социалния патронаж, в Дома за стари хора, на шофьорите в гаражите, на общинската администрация – служителите, които работят в сградата. Започна дезинфекция на местата, където има струпване на хора – пред търговските обекти. Ангажимент на търговците е да извършват дезинфекция. Беше издадена заповед в обектите да влиза по един човек, като стриктно продавачите следят за това. Отвън, при чакане на опашка се спазва изискването хората да са разстояние от поне метър и половина – два метра. В Средно училище “Христо Ботев” в село Ветрино беше въведено дистанционно обучение на учениците още в началото. В Общината забранихме достъпа на външни лица до сградата. Единствено гражданите могат да влизат в центровете за обслужване при самия вход. Извършва се ежедневна дезинфекция на транспортните средства, с които се возят служителите на Общината. В автобусите, които са общински и извозваме служители, беше забранен достъпът на външни лица. Причината е, че преди да влезем в извънредно положение, с тези автобуси возехме и жители при нужда. Постарахме се служителите в администрацията да са в стая по един. Част бяха пуснати в полагаем отпуск. Работим и върху облекчителни мерки. Имам предвид, че ще бъде удължен срокът, в който срокът могат да платят данъците си с пет процента отстъпка. Ще бъде предложено на Общинския съвет срокът за отстъпка при плащане на такса “Смет” да бъде удължен до 30-ти юни.

Фокус: Колко са хората, поставени под карантина във Вашата община? Има ли нарушители? Подават ли жителите на общината сигнали за нередности?

Д-р Димитър Димитров: В момента на територията на община Ветрино има 34 лица, които са под карантина. 11 от тях са в село Ветрино. Пристигат лица от Италия, Германия, Франция и Англия. Едно от лицата идва от Съединените Американски щати. По мои наблюдения, като че ли, намалява броят на хората, които се връщат.

Фокус: Осигурена ли е работата на социални звена на територията на Ветрино, има ли социален патронаж, има ли възможност за предоставяне на допълнителни услуги – доставки по домовете за трудно подвижни и възрастни хора, психологическа помощ и други?

Д-р Димитър Димитров: Домашният социален патронаж в момента обслужва около 100 души. Създадена е организация за доставка на храна и лекарства на възрастни и трудно подвижни жители на общината по заявка. Тези доставки се извършват с коли от общинската администрация и от Социалния патронаж. В сайта на Общината са публикувани телефони, на които да се дават заявките. Също така създадохме един телефон, на който психолог, при необходимост, жителите могат да звънят и да получават някаква помощ.

Фокус: Обявени ли са дарителска сметка и набират ли се доброволци във Вашата община?

Д-р Димитър Димитров: Има дарителска сметка. Тя също е обявена на сайта на Общината. Имаше и кампания по набиране на доброволци. Има две лица, които вече са се записали като доброволци в общината. В момента нещата са под контрол. Искам да използвам възможността да благодаря на жителите на общината за това, че разбират необходимостта от спазването на тези мерки и наистина, мога да кажа, че ги спазват. Почти всеки ден аз също правя обиколки по населените места, разбира се, като спазвам изискванията за безопасност. Проверява се по центровете дали се спазват предписанията. С гордост мога да заявя, че гражданите са добросъвестни и си спазват това, което им е указано. В много добра координация сме с полицаите и с личните лекари по населени места. Ежедневно се чуваме и с тях. Поддържаме контакти и спазваме алгоритъма, който беше предписан за лицата, които се завръщат от чужбина. Затова използвам и възможността да благодаря и на полицаите, на лекарите, на всички кметове по населени места, на хората, които контактуват на първа линия с гражданите.

Фокус: Има ли проблеми с придвижването до Варна на жители на общината, предвид новата заповед за предоставяне на декларации?

Д-р Димитър Димитров: На този етап до мен не е достигала информация за проблеми. Кметовете по населени места достатъчно бързо обслужват гражданите. В понеделник имаше пикови моменти, в които, след въвеждане на КПП в големите градове, на много хора трябваше да им бъдат издадени документи. Мисля, че и това попремина. Няма напрежение, всичко е нормално.

Диана СТОЕВА, агенция Фокус

Подобни новини

Вашият коментар