След Салвини и Курц критикува ЕС: Не получихме нито едно добро предложение за борбата срещу Ковид-19

След Салвини и Курц критикува ЕС: Не получихме нито едно добро предложение за борбата срещу Ковид-19

Австрийският канцлер Себастиан Курц разкритикува Европейския съюз за начина, по който се бори с коронавируса и оцени, че Брюксел няма нито едно добро предложение за справяне с кризата, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от агенция “Фокус”.

„Ако от Брюксел беше дошло дори едно добро предложение, щяхме веднага да го приемем. Вместо това ЕС критикува Австрия за затварянето на границите. Предложения от рода на „моля, дръжте границите отворени“ не могат да се считат за сериозни в такова време“, заяви Курц пред австрийската държавна телевизия ORF.

Той подчерта, че най-важното е да се защити собственото население. Попитан за Унгария, където премиерът разпусна парламента чрез кризисен закон, Курц каза, че засега ще се въздържи от критики.

„Честно казано нямам време да се занимавам с Унгария. Имам съвсем различни притеснения в този момент. В Австрия със сигурност няма план за отмяна на демокрацията“, каза той.

Що се касае до новите мерки, приети от австрийското правителство, Курц заяви, че би се радвал да има алтернатива, но такава няма. Канцлерът все още не вижда конкретни сигнали, които биха позволили да се смекчат ограниченията.

„Истината е, че трудните моменти предстоят. Трябва да направим всичко в момента, за да не ни удари тази буря толкова силно, колкото Италия“, каза той и добави, че не отрича, че мерките работят, но също така подчерта, че са необходими повече усилия.

Според последните данни на Worldometer, в Австрия има 9618 потвърдени случая на инфектиране с Ковид-19 и 108 смъртни случая. Възстановилите се от заболяването са едва 636 души, а тези в критично състояние са 191.

Подобни новини

Вашият коментар