Дизайнер с корени от Дългопол прави предпазни средства в Испания и помага на лекарите им на първа линия

Дизайнер с корени от Дългопол прави предпазни средства в Испания и помага на лекарите им на първа линия

„Плами, поздравления за това, което правиш!!! …Благодарение на хора като вас, в Испания името на страната ни се произнася с уважение.“ – това са думи на уважаван медик в Дългополска община – д-р Недялка Диянова към българския дизайнер Пламена Димитрова, която е в Испания и в дните на световната пандемия помага на испанските лекари с уменията си.

Пламена Димитрова е с корени от Дългопол. Със семейството си живее в Испания. Така по стечение на обстоятелствата от епицентъра на заразата, едно българско семейство успява да мотивира цяла Испания да помага на лекарите на първа линия.

Пламена работи в ателие за висша мода, а съпругът й е строител.

/източник БТВ/

Тъй като, така необходимите маски и ръкавици не могат да бъдат намерени никъде в Мадрид, тя шие от стар чаршаф маски за семейството си. Дарява и на аптеката под блока, за да се раздават безплатно на хората.

„Видях в една група как правят престилки от торби за боклук и само ги лепят, това може да се прави от хора, които нямат способности, шивашки – и направих моите първи 50 бройки и понеже нашата болница тук в нашия квартал беше най-зле, дори пускаха видеа как хората са по земята и реших, че първо ще изпратя там“, разказва дизайнерът Пламена Димитрова.

Тъй като напускането на дома не е позволено, тя моли полицията за помощ с логистиката.

„Реших, че това нещо трябва да го направим по-мащабно и в групата, която е тук в Мадрид – „Работа и квартири в Мадрид“, аз съм й модератор там, там много си помагат хората и много хора я виждат, тя е над 10 000. Реших, че ще споделя там и ако някой нещо иска да помогне, да направим нещо по-голямо, за да можем да помогнем на повече болници и като публикувах там, Виденова и Мариана Джиновска, веднага се заеха с техни контакти. Много хора се включиха“, обяснява, пред репортер на БТВ, Пламена.

С общи усилия седем болници в Мадрид започват да получават ежедневно престилки за еднократна употреба. От болниците молят и за шапки и калцуни.

Мъжът на Пламена с разрешение от полицията обикаля по цял ден 3-милионния град, за да ги разнася. Към всяка пратка има и послание от българите към медицинските лица, което да им вдъхне кураж. Получават насреща много благодарности от лекарите и медицинския персонал.

Пламена разказва, че идеята в нея се е родила инстинктивно и първо я е реализирала, а след това са имали възможност със съмишлениците си да обмислят как да я развият и да я направят по – мащабна. Усилията им са успешни!

„ОСТАНЕТЕ СИ В КЪЩИ! СПАСЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ РАЗУМНИ И ДИСЦИПЛИНИРАНИ ХОРА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С БЕЗХАБЕРИЕТО НА НЕВЯРВАЩИТЕ !

П.П. Много от невярващите казват, че докато не видели, не вярвали, че има коронавирус! И умът им не се вижда, но ние трябва да вярваме, че го имат!“ – призовава от Испания, в личния си профил, българския дизайнер с корени от Дългопол Пламена Димитрова.

ПРОВАТОН: БЛАГОДАРИМ НА ПЛАМЕНА И НЕЙНИТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ ЗА ЧОВЕЧНОСТТА И СЪПРИЧАСТНОСТТА ИМ!

 

Подобни новини

Вашият коментар