Смайващ резултат от бързите тестове за COVID-19 в Дългопол

Смайващ резултат от бързите тестове за COVID-19 в Дългопол

Община Дългопол прави бързи кръвни тестове за коронавируса на жителите си, които са в най-рисковата категория.

В края на миналата седмица са проверени здравните статуси на около 100 души. Само един тест е показал наличие на антитела, което означава, че човекът е прекарал болестта, съобщи БНР.

„Той е изкарал заболяването на крак. Интересното е, че в семейството му няма болни“, каза пред БНР кметът на Дългопол Георги Георгиев.

Той обясни, че Общината е искала да направи тестове на хората на първа линия, за да бъде успокоено обществото: „Идеята беше да се види, че няма заболели. Че тези хора не са прокажени“.

Общината е осигурила 500 бързи кръвни теста. На този етап ще бъдат тествани около 200 души общо, а останалите 300 теста ще бъдат използвани след време: „Преди началото на учебната година ще направим изследване на педагогическия и на непедагогическия персонал, за да са спокойни родителите, че децата им ще бъдат сред здрави хора…

Изготвят се списъци на всички, преминали карантината. По желание всеки може да си плати по 25 лева, за да се види дали има преболедували. До 15-и април всички в Дългопол ще излязат от карантинния период…

Като им свърши карантината, ще ги призова да си поработят по дворовете“, допълни Георгиев в предаването „Преди всички“.

Всички тестове, планирани за този период, ще бъдат направени до края на седмицата.

Подобни новини

Вашият коментар