Малцина девненци посрещнаха Великден в храмовете на града (снимки)

Малцина девненци посрещнаха Великден в храмовете на града (снимки)

Едва 15 миряни се събраха в двора на църквата “Свети Николай” в Девня, за да посрещнат заедно Възкресението на Христос, съобщават от местната пресслужба за Moreto.net. Пасхалната служба започна малко преди полунощ с камбанен звън и празнични песнопения. Хората запалиха свещи, а отец Марин ги приветства с “Христос Воскресе”, след което вратите на храма бяха отворени и великденската литургия продължи вътре.

Малко повече вярващи се събраха в църквата “Св. св. Кирил и Методий” в квартал “Повеляново”.

“Христовото Възкресение разпръсва непрогледния мрак на безверието и очертава пътя на спасението на човешкия род. То е спасителният мост от сянката на смъртта към всеутвърждаващата мощ на живота, от зловещия мрак на небитието към ликуващата светлина на битието”, каза пред повеляновци йеромонах Никифор.

И двете църкви бяха щателно дезинфекцирани преди службите, а миряните бяха с маски и спазвайки дистанция помежду си. Заради опасността от зараза с Covid-19 повечето православни християни в Девня предпочетоха да посрещнат Великден в домашни условия, както призова светската власт.

“Останете си вкъщи и посрещнете Великден край домашния олтар с благодарност, смирение, запалена свещ и молитва за цялото човечество! Христос трябва да възкръсне не в двора на църквата, а в сърцата ни!”, призова в навечерието на Великден кметът Свилен Шитов.

Сн.: Община Девня

Сн.: Община Девня

Подобни новини

Вашият коментар