Собственици на луксозни автомобили не са отчели нито стотинка доход

Собственици на луксозни автомобили не са отчели нито стотинка доход

Националната агенция за приходите проверява 10 физически лица, собственици на луксозни автомобили като Rolls-Royce, Bentley и Porsche, които не са декларирали никакви или почти никакви приходи. Това съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров. Данъчните ревизии са започнали преди три месеца и още не са приключили.

Пред последните 3 години приходната агенция е извършила 55 ревизии и около 400 проверки на граждани и фирми, които притежават скъпи коли. В следствие на тях са установени неплатени данъчни задължения в размер на 2,3 млн. лв. Наложени са и корекции за общо 10 млн. лв. на дружества, които декларират, че са на загуба, а в същото време купуват луксозни автомобили, пише още “Сега”.

НАП е установила още неплатено ДДС на скъпи автомобили за общо 250 000 лв. Когато фирма закупи кола от друга държава, тя има възможност да предпочете да се начисли ДДС у нас, а не в страната, откъдето е купено возилото. Впоследствие обаче някои дружества не го правят.

Често Rolls-Royce, Bentley и други скъпи леки автомобили на българския бизнес периодично се вадят в общественото пространство от институциите, припомня още “Сега”. През април м.г. приходната агенция обяви, че започва проверки на 400 души, които са купували луксозни стоки, без обаче да отчитат доходи.

“В тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но в момента има една видима диспропорция – нула лева доход и относително висок разход, който трябва да бъде обяснен”, коментира тогава говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Година по-рано пък бившият главен прокурор Сотир Цацаров нареди акция “Комар” за луксозни къщи и коли. През януари 2018 г. държавното обвинение започна проверка на 365 собственици на скъпи имоти и луксозни коли, купени през 2015 г. и 2016 г. Не стана ясно обаче как завърши разследването на прокуратурата.

Подобни новини

Вашият коментар