Отвориха гилза с послания към девненци

Отвориха гилза с послания към девненци

Тя била зазидана в чешма преди 35 години от участници във Втората световна война

Днес бе отворена гилза с послания към жителите на Девня. Тя била зазидана преди 35 години при построяването на Фронтовашката чешма в индустриалната община, изградена в чест на 40-годишнината от победата над хитлерофашистка Германия. Това съобщи кметът на Девня Свилен Шитов във фейсбук. Гилзата съдържа послания към новите поколения девненци, която предците ни – участници във Втората световна война, са повелили да бъде извадена на 9 май 2020 година.

“На мен се падна честта да прочета техните завети. Макар и издържани в духа и стилистиката на социалистическото време – нещо, което е било задължително, те имат и универсален характер. Зад тях прозира бащинската загриженост на дедите ни към бъдещето на Девня и нейните жители – да работят всеотдайно за социално-икономическия разцвет на града и да бъдат достойни продължители на тези, които загинаха, за да живеем в един по-добър свят. Сред тези жертви са шестима мъже от кв. „Нанко Недев“ и двама от „Повеляново“. А над 200 девненци са участвали в битките на Първата българска армия по време на Втората световна война, пише във възванието на предците ни”, пише Шитов.

На събитието край Фронтовашката чешма присъстваха родственици на участници във войната, бившия кмет на Девня Антон Тончев, краеведът инж. Драгия Драгиев, Валко Георгиев от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, съветникът Димитър Янев и др.

След това бе почетена паметта на жертвите на Втората световна война пред паметника на загиналите във войните, а от името на общинската администрация бяха поднесени венци и цветя.

Черно море

Подобни новини

Вашият коментар