СВИЛЕН ШИТОВ: ЕВРОПЕЙСКАТА СОЛИДАРНОСТ НЕ Е МИТ, А БЕЗСПОРЕН ФАКТ

СВИЛЕН ШИТОВ: ЕВРОПЕЙСКАТА СОЛИДАРНОСТ НЕ Е МИТ, А БЕЗСПОРЕН ФАКТ

От профила си във Фейсбук кметът на Девня Свилен Шитов отправи приветствие по случай Деня на Европа. В него той изразява оптимизъм за бъдещето на Европейския съюз и справянето с изпитанията, пред които пандемията поставя Общността:

“Поклон пред паметта на десетките милиони жертви на Втората световна война!

Девети май обединява в сърцата ни два сюблимни момента от историята на европейския континент – победата над хитлерофашизма и стремежа за мир, обединение и просперитет.

75 години след най-ужасния военен сблъсък в историята на света, глобалната пандемия поставя голямото европейско семейство пред нови изпитания. Въпреки сериозните предизвикателства, пред които ни изправя COVID-19, убеден съм, че ще ги преодолеем с общите усилия на всички в Общността. Защото европейската солидарност не е мит, а безспорен факт, благодарение на който и нашата страна върви по нов път на развитие.

Преживяла толкова драматични моменти, довели я до идеята за обединение и до подем, Европа днес повече отвсякога трябва да си спомни за своя исторически катарзис и да почерпи от него сила, вдъхновение и кураж. И нека никога не забравяме думите на Робер Шуман: “Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват”.

Честит Ден на Европа! Заедно ще продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз!”, написа Свилен Шитов.

Подобни новини

Вашият коментар