С 40% са намалели постъпленията в бюджета на Долни Чифлик

С 40% са намалели постъпленията в бюджета на Долни Чифлик

За първите четири месеца на годината постъпленията в местния бюджет на община Долни Чифлик са с 40% по-малко, в сравнение със същия период на м.г., основно поради ниската събираемост на местните данъци и такси. Това каза за Радио Варна кметът Красимира Анастасова. По-малкото пари в местната хазна се дължат на решението за дейностите, които бяха преустановени в извънредното положение да бъдат освободени от наем в този период, както и на удължаването на срока за плащане на данъка върху недвижимите имоти и за МПС с 5% отстъпка, вкл. за такса смет.

Безработица и съкращения 

Безработицата от около 12 % за април също допринесе за забавяне на плащанията. А дейността на администрацията не е спряла, тя е със същите темпове, вкл. сметосъбирането, отбеляза Анастасова. Поради това ще се наложи свиване на някои разходи – на свободните щатни бройки няма да бъдат наемани хора, а наетите в пенсионна възраст ще бъдат освободени, каза още кметът. Тя се надява с отпадането на противоепидемичните мерки да намалее ръстът на безработицата, тъй като повечето местни хора са заети в туризма.

Надежда българите да предпочетат българското море

Макари сезонът да е кратък, основно юли и август, надеждата на администрацията и на хората в община Долни Чифлик е българите да предпочетат родните плажове това лято. Общината е известна с многото бунгала и малки хотели. Нашите плажове са с много широка пясъчна ивица и все още незастроени, подчетава кметът.

Подготвят плаж Шкорпиловци юг за сезона 

За момента концесионер има само плаж Шкорпиловци юг, обявена е процедура за наемане на плаж Шкорпиловци централен, останалите плажове в общината са неохраняеми – Камчия юг, Изгрев и Хоризонт. Наемателите на плажа, заведенията и малките хотелчета вече се поготвят да посрещат туристи.

За последните 5 г. има непрекъснат ръст на реализираните нощувки, като за 2019-та са 97 хиляди. На тази база събраният туристически данък е около 58 хил.лв., с 18 хил.лв. повече в сравнение с 2015 г. Макар че, нашият данък е най-нисък в сравнение със съседните общини, каза Анастосова и даде за пример, че в Долни Чифлик туристическата такса за заведение с една звезда е 50 ст., а за Аврен е 80 ст., в Бяла 60 ст.

На началната снимка: Плажът на Шкорпиловци

БНР

Подобни новини

Вашият коментар