Първите три държави от ЕС отвориха границите си

Първите три държави от ЕС отвориха границите си

Литва, Латвия и Естония отвориха своите граници, създавайки първия “пътнически балон” в Европейския съюз с надеждата да рестартират икономиката, страдаща от пандемията.

Десетки естонски гранични полицаи премахнаха знаци, сигнализиращи превозните средства на границата да спрат. След това те се събраха на пътя, за да ядат торта и да пият кафе, съобщават местните медии.

“Имаме малък празник, защото границата е отворена отново”, заяви офицер Мартин Маестул, след като първите автомобили преминаха през отворената магистрала в региона.

Гражданите и жителите на трите слабо населени балтийски държави вече могат да пътуват свободно през региона, но тези, идващи от чужбина, трябва да бъдат изолирани за 14 дни.

„Балтийският пътнически балон е възможност за рестартиране на бизнеса и проблясък на надежда за хора, чийто живот се връща към нормалното“, заяви литовският премиер Саулиус Сквернелис.

Междувременно изпълнителната власт на ЕС търси начин да убеди всички 27 държави-членки да отворят вътрешните си граници и да позволят пътуванията, но с мерки за сигурност, като носенето на маски за лице в самолети. /БГНЕС

Подобни новини

Вашият коментар