49% от италианците искат страната да напусне еврозоната

49% от италианците искат страната да напусне еврозоната

“Липсата на солидарност и на адекватен финансов отговор на кризата с коронавируса поставя под риск съществуването на Европейския съюз”, заяви пред БНР Лоренцо Марсили, основател на неправителствената организация “Европейски алтернативи”.

“Италия, която и преди кризата с коронавируса изпитваше тежки финансови проблеми, е една от най-сериозно засегнатите от пандемията държави. Ключови индустрии като туризма и земеделието буквално за изправени пред колапс, а държавната подкрепа няма да е достатъчна. 55-милиардният пакет от мерки, който правителството оповести тази седмица, е на ръба на възможностите на Рим. Страната е заплашена от дългова спирала”, смята Марсили и предупреди, че евроскептицизмът расте безпрецедентно бързо и вече близо половината италианци са изключително разочаровани от Брюксел.

“Европейският отговор беше абсолютно недостатъчен и мисля, че той ще предизвика най-голямата криза на легитимността, в която е изпадал Европейският съюз. Ние сме свидетели на икономически шок, който поразява всички европейски икономики и никой не носи вина за него. Справянето с него обаче изисква действия на общоевропейско ниво. Ние обаче виждаме единствено заяждане, вето на национално ниво и постоянни битки в Европейския съвет и Еврогрупата. И още нещо, което е най-лошото според мен или може би трябва да го нарека “най-доброто, което Европа прави, за да влоши кризата” – това е промотирането на допълнителни кредити, особено за най-задлъжнелите държави. Европа трябва да постъпи като Съединените щати – да увеличи финансовите ресурси и да ги насочи към държавите в целия континент, за да ги стимулира промяната на икономическия модел. Необходимо е да се върнем към споделен икономически просперитет”, коментира той.

По думите му, последните допитвания обаче сочат, че между 45 и 49% от населението иска страната да напусне еврозоната, което е безпрецедентно.

Подобни новини

Вашият коментар