Андрей Райчев и Харалан Александров в един глас: Борисов се справи с кризата! Имаме късмет с него

Андрей Райчев и Харалан Александров в един глас: Борисов се справи с кризата! Имаме късмет с него

Премиерът го кара много по български. Той караше според страха – колкото е по-голям, толкова по-строги са мерките, колкото е по-малък, толкова по-леки са те, сочи неговият анализ

Премиерът Бойко Борисов се справи с кризата, породена от епидемията, смятат социологът Андрей Райчев и социалният антрополог Харалан Александров. Двамата бяха гости в сутрешния блок на БНТ.

Имаме късмет с Борисов, това е истина, независимо дали го харесваме или не, подчерта Харалан Александров. “Вижте какво се случва в Америка, в Русия, в Германия”, допълни той и отново подчерта, че българското правителство е едно от малкото в света, което се е справило с разпространението на коронавируса.

“Борисов го кара много по български. Той караше според страха – колкото е по-голям, толкова по-строги са мерките, колкото е по-малък, толкова по-леки са те”, смята социологът Анрей Райчев.

“Хора като Мутафчийски причиниха на народа огромен шок. Излиза лекар и генерал и ти когови – безпрецедентно в историята на човечеството. Кое е безпрецедентното?! Всяка година има грип, от който умират около половин милион души. Дотук от 7 милиарда са умрели 300 хиляди, това е просто незабележимо на фона на другите болежки. Този Мутафчийски има абстиненция, че не го показват всеки ден, като наркоман е, явно нещо… Каква е неговата роля?! В това, че каза на Бенатова: “Ще се мре?!” Пренесете го в друг контекст, влизам в съдебната зала и съдията ми казва: “О-о.о, Райчев, ще се лежи!” Това е ужасно, граничи със съдизъм. Този човек има нужда да ни плаши! Борисов ще направи услуга на здравната система като смени шефа на ВМА и на някои други болници, които имаха недопуснимо поведение”, подчертава Райчев.

“Сводката, която чуваме, вече няма драматизъм, няма го генерала с униформа. Крайно любопитно е, че избрахме да не се тревожим”, смята Александров.

“Политико-икономическият сблъсък вече е налице. Божков дава много сериозна медийна заявка. Той се опитва да бъде в конфликт с Борисов”, заяви той по повод атаките към кабинета на избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков. Според социалния антрополог казусът “Горанов” е част от нормализацията в страната, връщането към нормалния дневен ред, преместване на вниманието от щаба за борба с коронавируса.

Божков първо привлече вниманието с акциите на “Левски”, каза Андрей Райчев. Според него противниците на Божков го подценяват, като мислят, че атаките му са него еднократно. Тя ще продължи, смята социологът.

Според Андрей Райчев Божков не е без ресурси и затова управляващите грешат като мислят, че сагата ще приключи бързо като в случая с Цветан Цветанов.

“Това е медийна война. Божков я води много умело. Той привлече вниманието с акциите. Неговите противници реагираха като еднократно. Въпросът е дали е истина, не знам Божков как ще каже “Аз им дадох”, но натам върви. Как ще се докаже? Борисов прави всичко възможно да не хвърли никой зад палубата, но по всичко изглежда, че ще се наложи. Върви към самоочистване на ГЕРБ”, прогнозира Райчев.

“Горанов е важна фигура в това управление, не само, че той държи фиска, а защото в тази ситуация фискът стана страшно важен. Атаката срещу този човек, е атака срещу държавната конструкция, аз не казвам, че ако тази фигура бъде отстранена, ще се разпадне конструкцията”, анализира Александров.

“Преди този вирус, ние живеехме в непрекъснати скандали”, завърши анализа си на политическата ситуация Андрей Райчев и допълни, че изобщо не е изненадан от завихрилите се скандали от миналата седмица.

Ние се връщаме към нашата нормалност – всеки две седмици – скандал. Това изглежда ненормално, но ние така живеем, подчерта Андрей Райчев.

Според Андрей Райчев няма да има предсрочни избори, защото този вариант минава през служебен кабинет, а Борисов няма да даде властта на “врага си” Румен Радев.

“Епидемията свърши, правителствата се опитват да се оттеглят с достойство. Но за да кажем какво ще стане, трябва да видим икономиката”, подчерта социологът.

Подобни новини

Вашият коментар