Дарителска кампания осигури нужното на болницата в Провадия за лечение на хора с коронавирус

Дарителска кампания осигури нужното на болницата в Провадия за лечение на хора с коронавирус

Болницата в Провадия успя да осигури голяма част от необходимите консумативи и медицинска апаратура за лечение на болни от коронавирус изцяло от дарения, каза за Радио Варна управителят на лечебното заведение доктор Светослав Неделчев. В началото на пандемията министерството на здравеопазването определи няколко болници в страната, в които да бъдат настанявани хора заразени с Ковид 19 нуждаещи се от болнично лечение, и провадийското здравно заведение бе едно от тях. Тогава, обаче, в него нямаше никакви условия за разкриването на такова отделение, каза доктор Неделчев.

Какво даде здравното министерство и какво дарителите

Очакванията министерството на здравеопазването да подпомогне по някакъв начин болницата се изразиха само в получаването на маски, каза още Неделчев. След като разбират, че друго няма да получат, организират дарителската кампания чрез оперативния щаб към кмета на града. Тя събира близо 50 000 лева, с които са купени кардиограф, два перфузора, 3 персонални монитора, 4 инфузионни помпи, 4 пулсоксиметъра, защитни облекла, костюми, маски, бонета, калцуни, шлемове и дезинфектанти. Болницата получи като дарение и напълно оборудвана линейка, а следващият месец очакват да пристигне рентгенов кугел, с който се прави рентгенография при лежащоболни. Сега самочувствието е доста по-високо, коментира медикът.

Недостигът на персонал

Същинският проблем в болницата в Провадия е недостига на медицински персонал. Разполагат с 15 лекари и 25 медицински сестри. Повечето са в напреднала възраст. Две сестри са се разболели и са извън график, което допълнително усложнява ситуацията. Въпреки това няма лекар, който да е отказал да работи, ако има случай на заразен с коронавирус в Провадия, категоричен е Неделчев. На първа линия е и ще бъде и пулмологът доктор Кръстев, който е на 84 години.

Защо се заразяват медиците

Притеснително е, че все повече медицински персонал се заразява с коронавирус в България, коментира още доктор Светослав Неделчев. Според него има някаква грешка, за да се случва това. Или не са достатъчно качествени и благонадеждни защитните облекла или болниците страдат от нещо в организацията при лечението на Ковид 19 – там е големият проблем, смята управителят на болницата в Провадия. Той посочи, че голяма част от еднократните защитни облекла не са достатъчно качествени, затова е по-добре медиците да имат облекла за многократно използване, които да дезинфекцират.

Хлорохинът

Все още няма доставено лекарство Хлорохин в лечебното заведение. Очаква се съвсем скоро да бъде получено в РЗИ-Варна, откъдето да го разпределят до болницата в Провадия. Много противоречиви мнения има за този медикамент затова, ако се наложи, няма да го използваме без да се консултираме с лекар инфекционист, каза доктор Неделчев. Такъв специалист в Провадия няма, ще търсят от УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Тестовете

Четирима пациенти с подозрения за коронавирус са били тествани в болницата в Провадия. Резултатът при всички е отрицателен. Използвани са кръвни тестове, осигурени отново чрез дарителската кампания, каза доктор Неделчев.

Той благодари на всички – хора и фирми, които са направили дарение за болницата. Някои са по  30 лева, но са от изключителна важност за нас, а с това провадийци показаха, че са достойни жители на град Провадия, каза още управителят на болницата.

Подобни новини

Вашият коментар