Политолог: Радев загуби активност в кризата, сега ще трябва да догонва Борисов

Политолог: Радев загуби активност в кризата, сега ще трябва да догонва Борисов

БСП се е вкопчило в себе си, не можа да хване реално народното недоволство. Радев и Борисов са в непримирим конфликт

“В момента президентът Румен Радев се опитва да наваксва тази активност, която прояви премиерът Бойко Борисов по време на кризата”. Това каза пред БНР политологът проф. Тодор Галунов, преподавател във Великотърновския университет. По думите му има елементи на заяждане между двамата лидери.

“Битката за президент започна, а тя ще е след парламентарните избори”, констатира политологът и уточни, че тази битка ще продължи във времето поне още година и половина, защото, “сякаш всичко в кризата се концентрира в ръцете на премиера, а единственият коректив, единственият политик, който е съизмерим с него и има вариант да му опонира, е президентът”.

Според Галунов премиерът умело се възползва от хората около себе си, взема тяхната политическа енергия и след това ги изпраща в забрава:

“Струва ми се, че премиерът ще се опита да запази максимално финансовия министър Владислав Горанов, но докога? Защото всяко жертване на министър от страна на Борисов показва схемата, при която той е непогрешим, но грешат неговите министри”. Очакването на професора е да има жертване на министър, но не сега.

Политологът коментира, че не се виждат алтернативи в българския политически живот.

“БСП се е вкопчила в себе си и иска да решава своя лидерски проблем, сякаш няма за главен опонент правителството. Най-главното е, че БСП не може да хване реалното народно недоволство и ако така продължава, ще ѝ е доста трудно на парламентарните избори”, посочи той

ДПС е в необявена коалиция с правителството, смята Галунов.

“ДПС дава своята подкрепа на кабинета и това винаги е бил един от резервните ходове на сегашното управление – ако нещо се случи с коалиционните партньори, да се довърши парламентарният мандат”.

Има проблем с опозиционността в този парламент, каза в заключение проф. Тодор Галунов.

Подобни новини

Вашият коментар