Укрепват последно строената джамия в Провадия

Укрепват последно строената джамия в Провадия

Започна укрепване и обезопасяване на джамията „Саръ Хюсеин“ в Провадия, каза за радио Варна Сезай Чолаков, експерт по недвижима собственост към Районно мюфтийство-Варна. Останките й застрашават здравето и живота на местните жители и по настояване на кметството в Провадия трябва да се извърши укрепване. Първо ще бъде укрепено минарето, след това ще се изработи проект за възстановяването на цялата сграда. Средствата осигурява Главното мюфтийство, което е и собственик на сградата.

Джамията „Саръ Хюсеин“ е построена през 1703 година от Саръ Хюсеин Ефенди, който е бил пълководец. За времето си е била доста активна и посещавана. Това е последната джамия построена в Провадия. Сградата е уникална със своята архитектура, която е изцяло от дялан камък, посочи Сезай Чолаков. Отличава се с неправилна форма на прозорците, които имат леко заострени краища. Покривът е четири скатен от керемиди и е без купол, което я отличава от останалите джамии строени по това време. Изоставена е през 70-те години на 20 век, а впоследствие в нея възниква пожар. Съмненията са, че палежът е умишлен, но нищо не е доказано. Към самата джамия е имало и малка библиотека, в която е била съхранявана нейната история, но при пожара всичко е изгоряло. Малко по-късно джамията е била покрита, за да се извършват в нея богослужения, но много скоро и тази оцеляла част от сградата е била разрушена. През годините са правени няколко опита за възстановяването й, дори част от нея е била отремонтирана, но за кратко.

Джамия

Само една джамия е действаща в момента в Провадия – джамията „Юсуф Бей“ или централната джамия. Построена е през 1622-1623 година от Юсуф Бей, който е бил общественик и е заемал високи държавни и обществени позиции. През 1655-1656 година е била ремонтирана от друг общественик Хаджи Ахмед. През 1975 година е обявена за културен паметник от местно значение. Изградена е изцяло от дялан камък с дебелина на стените около 110 см. и покрив без купол изцяло с керемиди. Вътрешното оборудване и интериор са изцяло от дърворезба. Вътрешната страна на покрива е на ромбоидни форми и ламперия. Минарето е около 20 метра високо. До скоро централната джамия не беше в добро състояние, но с подкрепата на кметството в турския град Бурса, и конкретно кмета Реджеп Алтепе, джамията беше изцяло реставрирана през 2014-2015 година. Няма информация да е имало период, в който джамията да не е била действаща откакто е построена, уточни Сезай Чолаков.

Джамия

Най-старата джамия в Провадия е „Месих Паша“. И до днес съществува между битието и небитието, разказва още  Чолаков. Според някои източници Месих Паша е бил християнин от Византийската династия на палеолозите. Историци посочват, че е бил племенник на император Константин Х|. След превземането на Константинопол заедно с брат си е приел исляма. Заемали са важни военни и административни постове в Османската държава. Построяването на джамия в Провадия  е плод на благотворителната дейност на Месих Паша. Сградата е комплекс, който се състои от джамия, училище /мектеб/ и баня /хамам/. Най-вероятно комплексът е бил изграден по времето, по което Месих Паша е бил управител на град Силистра, което е в края на 1490-те години. До 1664-1665 година храмът е бил малък мюсюлмански храм /месджид/. Тогава е преустроено и изградено място за проповед на имама към вярващите и от тогава „Месих Паша“ става джамия. Някои данни сочат, че джамията е била разрушена по време на Руско-турската война, разказва Сезай Чолаков. Била е действаща до 1950 година. Покривът й е бил запазен до 1970 г. Тогава училището към храма вече не е съществувало. Днес от нея са останали само стените и минарето.

Джамия

БНР

Подобни новини

Вашият коментар