Йордан Цонев подкрепи Горанов: Промяната в данъците трябваше да стане с по-осмислен дебат

Йордан Цонев подкрепи Горанов: Промяната в данъците трябваше да стане с по-осмислен дебат

На мястото на финансовия министър и аз щях да бъда изключително критичен, работата му е да подсигури фиска, а не да осигури бизнеса с данъчни отстъпки, подчерта зам.-председателят на бюджетната комисия

За мен промяната в данъчната система трябваше да стане след един много по-дълъг и обмислен дебат между специалистите – в парламента и извън парламента. Тогава да се пристъпи към диференцирано ДДС, без да се променят преките данъци.

Такъв дебат не се състоя, коментира зам.-шефът на ПГ на ДПС и заместник-председател на бюджетната комисия Йордан Цонев преди заседанието на бюджетната комисия днес, съобщава “Монитор”.

Комисията по бюджет и финанси обсъжда на първо четене намаляването на ДДС от 20% на 9% за ресторантьорите и книгите. На заседанието не присъства председателят на комисията Менда Стоянова. Финансовият министър Владислав Горанов също не отиде, съобщава Нова телевизия. И двамата изразиха публично несъгласие с готвената промяна.

По-рано през деня Министерството на финансите пусна до парламента становище, че категорично не подкрепя по-ниската ставка. В становището се уточнява, че това ще нанесе щети на бюджета от близо 1,8 млрд. лева. От финансовото министерство предупреждават, че ако промените в законопроектите бъдат приети и има диференциран ДДС, то ще се наложи повишаването на данък печалба на 18% или 19 % и Данък добавена стойност за всичко останало на 24%.

По думите на Йордан Цонев кризата е ускорила процеса. Той коментира и дългия списък с възражения на финансовото министерство против законопроектите, предвиждащи намаление на ДДС.

“На негово място и аз щях да бъда изключително критичен – щях да вдигам шум до небесата, работата на един финансов министър е преди всичко да подсигури фиска, а не да осигури бизнеса с данъчни отстъпки”, допълни Цонев.

В писмото Горанов предупреждава, че намаляването на ДДС за някои стоки може да доведе до увеличаване на данък “Печалба” или на общото ДДС на 24%. “При нашата данъчна система, където косвените данъци пълнят фиска, при тези ниски преки данъци има основание (бел.р. от финансовото министерство). Всичко е въпрос на внимателна оценка”, каза Цонев.

Той припомни въвеждането на 10% корпоративен данък и плоският данък и спомена, че е имало опасения, че това може да срине фиска. “Първата година, след като го въведохме, приходите от данъка се вдигнаха 3 пъти”, изтъкна Цонев, но допълни, че не е сигурно, че сега ще стане същото. “Трябва да сме внимателни с процентите – невинаги, както е в математиката, 2 и 2 в данъчното производство е 4”, завърши депутатът.

Подобни новини

Вашият коментар