Стартира битката в Сарая и ГЕРБ за следващ премиер. Атаката на Божков срещу Владислав Горанов работи за Томислав Дончев

Стартира битката в Сарая и ГЕРБ за следващ премиер. Атаката на Божков срещу Владислав Горанов работи за Томислав Дончев

“Не мисля, че моментът, в който Бойко Борисов няма да е премиер на България, на всяка цена означава рязко разместване на политическите пластове,” заяви пред БНР ГЕРБ инсайдърът Георги Харизанов.

Това не е първият сигнал, че Бойко Борисов се готви да стане супервайзър на следващия кабинет, а друга знакова фигура в ГЕРБ да заеме премиерската позиция.

Преди атаката на Васил Божков срещу Владислав Горанов той беше сочен като фаворит за премиерския пост на тандема “Пеевски&Борисов”.

Горанов запазва тази позиция в тандема, но атаката на Васил Божков увеличи шансовете на Томислав Дончев да бъде следващия премиер.

Той разполага с подкрепата на кръга “Сорос” и шефа на МВФ Кристалина Георгиева, която е близка с Бойко Борисов и кръга около Цветелина Бориславова.

Влиятелни корпоративни кръгове, които разполагат с мощно лоби край Борисов, също застават зад Томислав Дончев като претендент за следващ премиер.

Пеевски и Сарая били много силно против този вариант, тъй като това би усилило позициите на Иво Прокопиев и кръга “Капитал”.

Според източници от върха на ГЕРБ, ако Пеевски, Сарая и Борисов не се споразумеят за приемник, премиерът ще поеме риска за четвърти мандат.

bgsniper.com

Подобни новини

Вашият коментар