Защо ни е трудно да се извиняваме?

Защо ни е трудно да се извиняваме?

Какво ни пречи да поискаме прошка и как да го правим правилно

Със сигурност всяка една от нас има куп ситуации, в които е била наранена, но партньорът сякаш не разбира това и не се извинява. Мъжка му работа, казваме. И наистина е така. На мъжете им е по-трудно да искат прошка. „Няма изключения – във всички изследвани култури силният пол бяга от извинения“, потвърждава психологът Хариет Лернер, автор на книгата „Защо да не се извиниш?“ (Why Won’t You Apologise?). Резултатите от проучванията обясняват, че жените се извиняват по-често, защото наистина вярват, че има причини за това, а мъжете не виждат смисъл да се извиняват, защото искрено не вярват, че са направили нещо нередно.

Можем да вярваме на д-р Лернер: тя изучава извиненията и емоциите, които ги съпътстват, повече от две десетилетия. В книгата ѝ убедителните истории подкрепят сухата теория, обясняваща колко важни са извиненията и как да се справим с вината, как да изразим дълбоко осмислено съжаление и да избегнем извиненията, които задълбочават първоначалната травма.

Според психолога в хетеросексуалните отношения се развива много типична картина:

,„Мъжете се страхуват, че извиненията ще доведат до критика или конфликти и затова избягват да се разкайват. Бягството от искрено извинение за тях всъщност е опит за запазване на сигурността.” Изглежда егоистично и недалновидно, но това надали е изненада за жените.

За да поднесете искрено извинение, трябва да имате добро самочувствие“, продължава Лернер. „Адекватното възприемане на собствената ни личност помага да се идентифицират глупавите действия с различна тежест и да се извиним, като признаем грешките си като част от сложния ни и постоянно променящ се характер.” Парадокс е, но като правило тези, които нанасят най-много вреда, всъщност не си правят труда да се вгледат в собствената си същност,за да си признаят, че самочувствието им е крехко и на ръба да се срине всеки момент.

Към това обяснение можем да добавим и друга логика: никой не обича да си признава, че в даден момент е бил „лош”. Изразявайки съжаление, ние се стремим не само към получаване на прошка за извършено деяние, но и към това отново да изградим отношения и да бъдем приети в някакъв кръг, от който сме изпаднали. Ето това е трудността – да си признаем, че по някакъв начин осъждаме онова свое Аз, което е направило нещо лошо.

Спор няма, поднасянето на извинения е доста стресиращо! Няма как да знаем какъв ще бъде отговорът на другата страна, а и има случаи, в които разкаянието просто не работи. За някои, особено за тези, които са причинили сериозна вреда, молбата за прошка е риск, който просто не искат да поемат. Което обаче не означава, че прошка се дава лесно на тези, които са решили да се разкаят.

Човекът по природа е настроен към самозащита. Ето защо ни е трудно да поемем отговорност за казаното или направеното

Как да се извиним правилно, за да сведем до минимум шансовете разкаянието ни да бъде отхвърлено? „Дори и най-искреното извинение няма смисъл, ако не оставите пострадалата страна да изрази гнева и болката си“, съветва д-р Лернер. „Нараненият човек иска повече от всичко да е сигурен, че разбираме какви сме ги свършили, че сме способни на истинско съчувствие и угризение на съвестта. Нужно е да покажем, че сме готови да приемем част от нанесената болка и да направим всичко възможно, за да избегнем повтарящи се конфликти “.

Според психолога искрената молба за прошка започва с признаване на вината и с назоваване на конкретни думи или действия, за които съжаляваме: „Това, което направих, беше грешно; това, което казах, е грешно; това, което не можех да направя, е грешно” и т.н. Грешката на повечето хора, които търсят прошка, е че бягат от разкаяние за действията си, които са довели до негодувание. Вероятно събеседникът отгатва за какво говорим, но му е трудно да повярва в искреността ни, докато не назовем грешката си.

Ако искането на прошка не ни се получава по никакъв начин, трябва да си дадем време. Нека извинението се случи по-късно, отколкото бихме искали, но бъдете истински обмислено и искрено.

Подобни новини

Вашият коментар