На 21 август отварят ветрилото срещу Нинова

На 21 август отварят ветрилото срещу Нинова

Кой ще се изправи срещу Корнелия Нинова в лидерската битка за БСП, ще се разбере на 21 август. Това е последният срок, в който кандидатите ще се регистрират в Централната комисия за партиен избор, популярна като червената ЦИК.

Това става ясно от хронограмата, приета от изборната комисия в края на миналата седмица, след като процедурата по прекия избор бе възобновена.

БСП трябваше да избира лидера си на 26 април, но кризата с COVID-19 замрази процеса. Преди седмица Националният съвет реши кампанията в партията да стартира отново. Решението обаче бе взето спорно – на подпис и само с един глас разлика – 94:93 в полза на лидерката. Заговори се, че мнозинството е осигурено под натиск, като някои от членовете на НС на БСП вече обявиха, че са подкрепили само първата точка – за заседание на пленума на живо, затова

са подписали

решението с

особено мнение

Очаква се то да бъде оспорено от опозицията на Нинова на инфарктно заседание на пленума тази събота – 13 юни. Според това решение прекият избор на лидер ще е на 26 септември. А юбилейният 50-и конгрес ще е на 10 и 11 октомври.

КИРИЛ ДОБРЕВ

КИРИЛ ДОБРЕВ

Затова червената ЦИК е приела в хронограмата си, че отчетно-изборните събрания, които излъчват делегати за конгреса, трябва да приключат до 16 август. Преди коронакризата минаха близо половината конференции и остават още около 150. На тях се правят и номинациите за лидер.

До момента с най-много номинации е самата Нинова. Неин основен конкурент се очаква да е зам.-шефът на БСП Кирил Добрев. Участие в битката вече е заявил и Красимир Янков, който на последния конгрес, когато Нинова бе избрана, остана трети.

Местните структури са издигнали още десетина души, но досега нито един от тях не е дал знак, че ще се включи в битката. Сред номинираните са зам.-шефът на червената група Георги Свиленски, лидерът на БСП в София Калоян Паргов, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов, кметът на Перник Станислав Владимиров, Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов.

Подобни новини

Вашият коментар