Общините Варна, Аксаково, Вълчи дол и Суворово приемат плащания на данъци през мобилнo приложение

Общините Варна, Аксаково, Вълчи дол и Суворово приемат плащания на данъци през мобилнo приложение

Общините Варна, Аксаково, Вълчи дол и Суворово вече приемат плащания на задължения за данък МПС, данък сгради и такса смет през мобилнoто приложение iCard.

Наближава крайният срок за плащане на данък недвижим имот и данък превозно средство за 2020 г. с отстъпка от 5%. Тази година срокът беше удължен до 30 юни по изключение, заради разпространението на новия коронавирус. Във връзка с пандемията се препоръчва всички плащания да се извършват онлайн.

За осигуряване на безопасност и с цел предотвратяване на струпването на хора на касите на районните данъчни отдели и в банковите клонове, общините Варна, Вълчи дол, Аксаково и Суворово предоставиха на гражданите възможност да погасяват задълженията си към общинския бюджет не само на каса, но и онлайн – през мобилното приложение.

Извънредната ситуация даде тласък на дигитализацията на множество процеси, в това число административни процедури и плащания на задължения към общинските бюджети и държавната хазна. Електронните услуги значително опростяват процесите, улесняват гражданите и спестяват време. По тази причина редица общини в България си партнират с дружеството за електронни пари, лицензирано от БНБ.

За да проверите или да платите свое задължение или задължение на близък човек (местни данъци или битови сметки) от телефона си, е достатъчно да инсталирате приложението (налично както за Android, така и за iOS), да преминете през онлайн потвърждаване на самоличността и да заредите сметката си, обясняват създателите на апликацията.

Това е огромно облекчение за всички собственици на имоти в общините Варна, Аксаково, Суворово и Вълчи дол, които живеят на разстояние в България или в чужбина. Сега те имат възможност, където и да са, да обслужват задълженията си с натискането на няколко бутона в мобилното приложение.

Плащането на битови смeтки, данъци и такси чрез приложението може да бъде извършено по всяко време на денонощието и независимо от местоположението на клиента по света, стига той да има достъп до интернет. Трансакцията се отчита автоматично от общината или от доставчика на съответните битови услуги. Няма такса за плащане на сметки за вода, ток, телефон, парно, интернет, телевизия и т.н.

 

Таксата за плащане на местен данък или такса е минимална – 0,50 лв.

Подобни новини

Вашият коментар