Тоска Мъск, която превръща еротичните романи в не по-малко еротични филми

Тоска Мъск, която превръща еротичните романи в не по-малко еротични филми

Едно от първите неща, които правят впечатление на снимачната площадка на “Gabriel”s Inferno” (“Адът на Габриел”) е Джулио Берути – висок над 1,90 м, със замечтан син поглед и впечатляващо телосложение. Зад него по време на снимките в Ню Йорк непрекъснато има група млади жени, които коментират почти всяко негово движение.

Те обаче не са от режисьорския екип, а са фенове на еротичния роман, който пред очите им се превръща в също толкова еротичен филм.

Поканата да присъстват е лично на Тоска Мъск, сестрата на бизнесмена Илон Мъск, която ги е извикала, за да споделят своите впечатления и да дават насоки за заснемането на книгата. Сюжетът на “Gabriel”s Inferno” разказва за сложната, но много секси връзка между невинна и наивна студентка и нейният привлекателен професор с мрачни тайни зад гърба си.

За 15 от всичките 30 дена снимки на филма по снимачната площадка се разхождат между пет и двадесет жени, които винаги са някъде близо около Тоска и са готови да предложат съветите си. Всички те закусват заедно с Мъск, присъстват на пробите на дрехите за филма и дори се появяват в някои сцени като статисти.

През цялото това време Тоска се обръща към момичетата и ги пита така ли са си представяли да изглеждат кадрите или какъв цвят риза да облече героят. Почитателките винаги имат отговор, а да имаш подобна помощ се оказва незаменимо.

Всъщност да стои зад продукция като “Gabriel”s Inferno” не е необичайно за Тоска Мъск.

Тя контролира по същия начин ситуацията на всички филмови снимки, за които отговаря през последните три години. През 2017 г. Тоска става съосновател на Passionflix – подобна на Netflix платформа, зад която стои едноименна продуцентска компания. Премиерата на всички заглавия е по Passionflix, а абонатите плащат по 5,99 долара на месец за достъп до тях.

Кадър от "Gabriel's Inferno"Снимка: IMDB

Кадър от “Gabriel’s Inferno”

Платформата е специализирана в горещи софткор филми и адаптации на такива романи – от онзи тип, на чиято корица е мускулест мъжага с подозрително стягащи му в областта на чатала панталони. Онзи тип, в който се срещат реплики като “Той наистина обичаше секса и колкото по-груб и по-силен – толкова по-добре”.

Много хора по света пазят в дълбока тайна, че четат подобни произведения, но когато Тоска Мъск снима екранизациите им – феновете са приветствани да заповядат. Те са приканвани и да дават ценни съвети по детайли от филма, които помнят наизуст от любимите си розови книги, и така продукциите на Тоска се приближават максимално до резултата, който читателките са си представяли.

“Правиш го, за да задоволиш почитателите, а не за да задоволяваш егото си”, убедена е Мъск, но спомага и фактът, че самата тя е луд фен на еротичните романи. Преди да започне да снима, Тоска внимателно изчита сценария и анализира всяка въздишка, пъшкане и поглед, за да е сигурна, че ще ги пресъздаде акуратно на екрана.

Обяснява, че разглежда материала и като почитателка на розовите романи, и като жена.

Да бъдеш изцяло в услуга на феновете не е нещо ново. Именно фенските бази превърнаха екранизациите по комикси в такъв успешен жанр, какъвто го познаваме днес. Но докато почитателите обсъждат разпалено в Reddit и в социалните мрежи дали видяното отговаря на фантазиите им, критиците често гледат на угаждането на феновете като на някакъв компромис или подмазвачество.

На Тоска Мъск не й пука особено за последното мнение. Романсите така или иначе вече се възприемат като твърде краен опит да привлечеш публика. Въпреки че книги като “50 нюанса сиво” са сред световните бестселъри и че екранизациите по тях правят боксофис, почти колкото този на филмите от вселената на Marvel, еротичният жанр още седи в периферията на шоубизнеса.

“Gabriel”s Inferno” всъщност има доста общо с “50 нюанса сиво” – и двете истории са фенски фантазии, писани на основата на “Здрач”. И двете разказват за млади девственици, които се влюбват в по-възрастни мъже. Тоска Мъск обаче няма подкрепата на някое голямо холивудско студио. Не може да си позволи най-популярните актьори и дори не може да си позволи второразрядните им колежи.

Тоска с Берути на снимките на "Gabriel's Inferno"Снимка: Facebook @ Tosca Musk

Тоска с Берути на снимките на “Gabriel’s Inferno”

Нейните филми се снимат изключително бързо – повечето отнемат едва 15 дена, а бюджетът й рядко надхвърля 10 хил. долара. Декорите не може да са твърде скъпи, костюмите няма как да са с дизайнерски етикети.

Част от причините са, че индустрията все още сериозно подценява жанра, в който работи Мъск.

Според Тоска това е защото 99 процента от почитателите са жени и не се възприемат като стабилен източник на приходи. Въпреки това тези маси от фенове са също толкова многобройни, фанатични и винаги имат мнение по всеки въпрос, колкото и комиксовите почитатели. Читателите на еротични романи знаят точно как искат да видят екранизацията по любимите си сюжети за възрастни.

Те посещават Кралския музей в Онтарио, не за да се възхищават на статуята на Буда от VI век, за да видят на живо мястото, на което Габриел от “Адът на Габриел” си представя как прави секс с невинната си студентка.

Затова и Тоска Мъск залага на това да удовлетвори феновете. Именно почитателка в Instagram предлага Джулио Берути за ролята на Габриел, а 24 часа по-късно Мъск вече има съгласието му за участие. По време на снимките друга жена казва на един от помощник-режисьорите, че ако диалогът не звучи точно така, както е в книгата, феновете ще побеснеят. Освен това отбелязва, че има две думи, които са разменени и трябва веднага да бъдат коригирани.

Мъск обаче успява да направи това, за което всяка луда фенка мечтае – да претвори почти всичките над 500 страници на еротичен роман във филм. Затова например “Gabriel”s Inferno” е дълъг над пет часа и е разделен на три отделни епизода.

С други думи, освен че Тоска прави филми в масово пренебрегван жанр, тя внася и редица новости в процеса.

Любовта й към розовите книги не е от вчера. Майка й – Мей Мъск – разказва, че е била жертва на домашно насилие и въпросните книги са били единственото й спасение. Години наред Мей бяга в свят, в който мъжете не са насилници, а са галантни кавалери, които се грижат за жените си. Когато Тоска е на 5 години, майка й се развежда и започва да работи като съветник по здравословно хранене, като продължава да се грижи за трите си деца.

Семейство МъскСнимка: Facebook @ Tosca Musk

Семейство Мъск

Двете обаче започват да споделят обща страст към романтичните сюжети и Тоска мечтае все повече и повече да навлезе в кино бизнеса. Тя обаче забелязва, че индустрията е твърде фокусирана върху мъжката аудитория. Камерата например показва в близък план женското деколте или крака, даже и в момента те да нямат особено отношение към сюжета. Мъск иска да покаже нещата през женския поглед.

Тоска казва, че мъжът сценарист обикновено пише как мъжът целува жената и нищо повече, сякаш жената автоматично е съгласна на целувката. Според нея не се прави така, трябва да бъде описан бавният поглед на жената, секундата размисъл и чак после как тя надига лицето и устните си към него.

Така през 2015 г., след редица режисьорски и сценаристки опити, Мъск и продуцентката Джоани Кейн стигат до идеята за “Netflix за жени”. Кейн вече е закупила домейна Passionflix и двете жени са готови да се впуснат в създаването на платформа с еротично съдържание, предназначена за “дами, които приемат своята сексуалност”.

През май 2017 г. на конференция, посветена на романтичните книги, Тоска официално обявява, че ще включи и феновете в процеса по създаване.

Заявката й върши перфектна работа – 3000 жени плащат по 100 долара, за да могат да присъстват на снимачната площадка, където да се държат с тях като с кралски особи. Малко по-късно е факт и първият филм на Passionflix – “Hollywood Dirt”. До момента платформата разполага с 13 пълнометражни филма, някои от които са с дължината на “Gabriel”s Inferno” и са разделени на две или три части, и две по-кратки заглавия.

Кадър от "Hollywood Dirt"Снимка: IMDB

Кадър от “Hollywood Dirt”

Както казва Тоска, тези филми са секси, но не са порнографски, защото по нейно мнение жените често се вълнуват повече от две ръце, които се докосват, отколкото от гледката на нечии гениталии. Някои от заглавията в Passionflix имат рейтинг, който показва, че съдържат голота, но дори и там се виждат само гърди и задни части. По-важното е кадрите да показват как жената изпитва удоволствие, уточнява Мъск.

Обратно на снимачната площадка на “Gabriel”s Inferno” няма куп папараци и филмови критици, които да следят отблизо процеса. Има обаче куп фенове, а Берути и екранната му партньорка търпеливо чакат мнението дали са се справили според очакванията им.

“Перфектно е”, заявява млада жена, която допълва, че почти се е разплакала от радост. Това са и думите, които Тоска Мъск очаква след цял ден работа, защото след тях знае, че се е справила наистина идеално.

Подобни новини

Вашият коментар