Учител от Провадия се грижи за защитените Египетски лешояди, които гнездят над града

Учител от Провадия се грижи за защитените Египетски лешояди, които гнездят над града

Българското дружество за защита на птиците създаде група от доброволци, за да се грижат за защитения вид Египетски лешояд, който гнезди в България. Това каза за радио Варна орнитологът Владимир Добрев. Доброволците са хора, които живеят в близост до местата където гнездят лешоядите и имат грижата да им доставят храна два пъти седмично, както и да поддържат гнездото им, когато птиците излетят през септември към Африка.

7 двойки лешояди гнездят в Северна България това лято. За тях се грижат 6 души, каза още Добрев. Те оставят храната на около 500 метра разстояние от гнездото. С това подпомагат родителите при изхранването на малките, когато се излюпят.

Междувременно се излюпи и второто лешоядче на двойката птици, която гнезди над Провадия. Малките са добре и растат с всеки изминат ден, разказа още Владимир Добрев. Това е единствената двойка от защитения вид, която се наблюдава на живо в интернет, чрез поставена преди около 10 години камера в гнездото.

www.LifeNeophron.eu 

С всеки ден малките лешоядчета са по-активни и могат да бъдат видени как вече се движат и размахват крилца, в подготовка за бъдещия си първи полет, който се очаква да е през август. Техен пазител е  Меджнун Адемов, който живее в Провадия и е учител там. Той наблюдава района около гнездото, следи за безопасността на малките, а когато всички отлетят към Африка периодично посещава мястото и го поддържа в добър вид за времето, когато отново ще се върнат, за да създадат следващото поколение.

Меджнун Адемов е завършил биология и география в Шуменския университет. По-късно завършва и психология, а в момента работи като учител по философия в Професионалната гимназия по селско стопанство “Земя”  в Провадия.  Сега е на 45 години. Родом е от Сливен, израснал в Сливенския балкан сред природата, в която е влюбен. Провадия му харесва точно заради двете калета, където има уникални скални манастири и исторически обекти. Като учител създава клуб за опазване на природата и води учениците си в района, за да опознаят природата. Удивен е от начина на живот на египетските лешояди. Казва, че са изключителни грижовни към семейството и малките си. Дори повече от някои хора. С нетърпение чака първия полет на малките.

Отсега орнитолозите набират доброволци, които  да наблюдават първия полет на младите лешояди. Целта е новото поколение успешно да напусне гнездата. При неуспешен опит, доброволците връщат в гнездото лешоядите, където са на сигурно място и след време правят втори опит, който почти винаги е успешен, допълни Владимир Добрев.

БНТ

Подобни новини

Вашият коментар