Борисов: Около 1500 фирми ще се възползват от безвъзмездните средства от ЕК

Борисов: Около 1500 фирми ще се възползват от безвъзмездните средства от ЕК

Европейската комисия е одобрила българска схема за 102 млн. евро за подкрепа на средни компании, засегнати от епидемията от коронавируса

Очаква се от безвъзмездните средства от Европейската комисия да се възползват около 1500 фирми. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“, след като по-рано днес стана ясно, че Европейската комисия е одобрила българска схема за 102 млн. евро за подкрепа на средни компании, засегнати от епидемията от коронавируса.

„Публичната подкрепа ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (87 милиона евро) и ще бъде достъпна за компании, които работят във всички сектори, с изключение на първичното производство и преработката на селскостопански продукти, рибарството, аквакултурите, горското стопанство и финансовия и хазартния сектор. Помощта ще бъде предоставена преди 31 декември“, посочи Борисов.

„Това е поредният финансов инструмент за възстановяване на бизнеса в България. Само по схемата 60/40 до момента са платени 114,7 млн. лв, с които е запазена заетостта на около 150 000 души. Предстои да разширим обхвата на подпомаганите сектори. Вече стартира и програмата за подкрепа на микро- и малки предприятия. По нея бизнесът ще може да получи между 3 и 10 хил. лв. безвъзмездна помощ“, отбелязва министър-председателят.

Подобни новини

Вашият коментар