Привикват посланика ни в Алжир заради чатовете с Бобоков

Привикват посланика ни в Алжир заради чатовете с Бобоков

Министерство на външните работи ще извика за обяснения посланик Румен Петров, а при невъзможност пътуването да се състои в момента, ще изиска писмени обяснения. Това съобщиха от министерство на външните работи.

Както стана ясно, по разпореждане на спецпрокуратурата, ДАНС е направило анализ за чатовете между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов. От експертизата се вижда, че  Бобоков има активна комуникация освен с Узунов и с бившия съветник на външния ни министър Екатерина Захариева и настоящ дипломат в Алжир – Румен Петров (подробности виж тук). В телефона на Бобоков той фигурира като „MVR-Rumen Petrov”. По повод тази информация от Министерството на външните работи излязоха с позиция. Ръководството на МВнР се запозна с оповестените от Прокуратурата на Република България данни, според които Румен Петров, дългогодишен дипломат, бивш съветник на министъра и настоящ посланик в Алжир, обсъжда служебни въпроси: официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба, съобщиха от външно министерство.

По случая с либийския кораб “Бадр” десетки български дипломати работят от близо две години, като министър Захариева е провеждала среща по темата и с колегата си от Либия, и със специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР (за което още същия ден е изготвена паметна записка, изпратена и до 11 външни институции). Всички налични документи са предадени още през април т.г. на ДАНС. Тогава е сезирана и прокуратурата, поясняват от Министерство на външните работи.

Подобни новини

Вашият коментар