Гълъбов: България в момента няма президент, Радев предизвика тежък институционален проблем

Гълъбов: България в момента няма президент, Радев предизвика тежък институционален проблем

Имаме тежък институционален проблем, защото г-н Радев напусна зоната си на отговорност. В момента нямаме президент. Това коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Антоний Гълъбов, а поводът са протестите в страната и напрежението между институциите в лицето на премиер, президент и прокуратура.

Доц. Гълъбов посочи, че по Конституция президентът не може да иска оставката нито на правителството, нито на главния прокурор.

Г-н Радев си позволи да заяви, че бъдещето на България се решава на площада. Време е да се направи крачка встрани и да започне процес на изграждане на диалог, допълни той.

„Видяхме през 2013 г. след февруарските протести, че президентът Плевнелиев успя да превърне президентската администрация в пространство за диалог между протестиращите групи. В момента г-н Радев е страна – това е недобра ситуация в условията на протести, които Радев тласна в грешна посока, за да защити самия себе си“, заяви политологът.

По думите му протестът повтаря репликите, които суфлира Радев – няма свое лице и послание.

Политорогът напомни, че в момента са заложени стратегически интереси на България и страната ни трябва да има пълноценно работещо правителство. Според него Борисов е доказал, че знае какво означава национален интерес и в определена ситуация би могъл да се оттегли, за да може това правителство да свърши работата, за което е избрано.  

Трибун

Подобни новини

Вашият коментар