Красимира Стоянова: Съветници от Балчик отхвърлиха предложенията на хотелиери и инвеститори за кризата с пандемията

Красимира Стоянова: Съветници от Балчик отхвърлиха предложенията на хотелиери и инвеститори за кризата с пандемията

Общински съветници от Балчик не само не уважиха, но отказаха да предоставят на местния парламент за дебат, предложенията ни в полза спасяване на туризма в общината. Това заяви Красимира Стоянова – директор на „Албена тур“ и представител на „Албена“ АД по повод отминалата преди дни заседание на въпросната комисия.

Коментарът й е по повод заседание на нарочно сформирана комисия от общински съветници, които бяха натоварени да разгледат предложенията на хотелиери и големи инвеститори в района във връзка с тежката ситуация заради пандемията.

Ето и мнението й за случилото се в ОбС-Балчик:

„Заедно с други партньори, представители на туристическия бранш и инвестотори в община Балчик изпратихме писма до кмета и представителите на Общинския съвет с няколко конкретни предложения за подкрепа на най-важния за бюджета на Общината отрасъл – туризма, в тези тежки времена на криза и борба за оцеляване.

Имахме следните конкретни предложения: да се отложи внасянето на туристическите данък за 6 месеца и да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50% за 2020 г., да се намалят сумите за данъците за недвижим имот и данък смет за 2020 и 2021 година, за месеците октомври – май (нисък сезон) туристичеки данък да има твърда ставка за всички категории в размер на 0.30 стотинки на човек на ден, за месеците юни – септември (висок сезон) да се върнат ставките, действащи до 2019 г. Част от тези мерки, предложени от нас към местните власти, са вече одобрени в други съседни общини.

Очакването ни беше на свиканата Временна комисия към Общинския съвет да се вземат предвид нашите искания, аргументите към тях и да се предложи разглеждането им от Общинския съвет на град Балчик.

Това обаче не само, че не се случи, а напротив, бе счетено, че щом сме отворили с невероятни усилия една трета от хотелите в Албена, и други в Кранево и Балчик също работят, то проблемите посочени в писмата и исканията ни вече не стоят на дневен ред.

В труден момент, когато борбата в туризма е за оцеляване и намаляне на загубите, в резултат на наемането на работна ръка, разходи за концесии, спасители, медицинско обслужване, допълнителни средства за дезинфекция, стоки и т.н. ние не само не срещаме подкрепа от общинските власти, но и напротив, двойно се увеличават туристическите такси.

Така събраната временна комисия изтъкна, че нищо не може да направи по отношение на гласувано през декември решение за увеличението им, и в същото време игнорира призивите ни да се предложи от сега преразглеждането им за 2021 на есенна сесия на ОбС.“

Подобни новини

Вашият коментар